Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dement person blev undernärd trots hemsjukvård

Publicerad

När en hemsjukvårdare återvände till en dement brukare efter en månad uppmärksammade denne att brukaren rasat i vikt. Situationen var så allvarlig att det inte gick att ta blodprov eftersom brukaren var för uttorkad.

Situationen uppmärksammades några dagar efter att ansvaret för hemsjukvården för den aktuella brukaren gått över från Helsingborgs kommun till en privat vårdgivare. En medarbetare som inte varit hos brukaren på ungefär en månad slog larm om att brukaren under denna tid rasat kraftigt i vikt och ifrågasatte varför ingen annan i personalen uppmärksammat det, enligt en handling.

En sjuksköterska gjorde ett hembesök två dagar senare men kunde inte ta blodprov på patienten eftersom denne var svårt uttorkad. Det konstaterades att patienten var sängbunden, undernärd och orkeslös-

Blir ett ärende för Ivo

Nu har vårdföretag anmält händelsen till Ivo enligt Lex Sarah-bestämmelsen.

Av anmälan framgår att vårdföretaget omedelbart efter upptäckten beställt proteindrycker och puddingar, upprättat en kostplan samt informerat hela personalstyrkan om situationen och tryckt extra på vikten att brukaren får mat och dryck. Även anhöriga har underrättats och stöttats med hjälp att göra inköp som kan bidra till att brukaren går upp i vikt.

Dessutom har personalen informerats om vikten att dokumentera om en brukare nekar till eller av andra anledningar inte får en viss åtgärd, till exempel ett mål mat, så att liknande utvecklingar ska upptäckas tidigare.

Detta är Lex Sarah

Lex Sarah är en bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att personal i vissa verksamheter, exempelvis inom äldreomsorgen eller omsorgen om personer med funktionsnedsättningar, är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det räcker att någon inom personalen misstänker brister för att de ska vara skyldiga att rapportera.

Rapporteringen ska ske till berörd nämnd i kommunen som i sin tur ska dokumentera och utreda vad som har hänt. Om utredningen visar på ett allvarligt missförhållande eller en stor risk att ett sådant uppstår ska nämnden rapportera vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.