Det var på Hallandsåsen som tre unga män miste livet efter att en lastbil kört in i en stillastående minibuss. Foto: Polisens förundersökning

Dödsolyckan på Hallandsåsen: Lastbilschauffören döms till villkorlig dom

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män dog när en lastbil körde in i en stillastående minibuss på Hallandsåsen. Nu döms lastbilschauffören för tre fall av vållande till annans död samt vårdslöshet i trafik.

Det har gått två månader sedan den tragiska dödsolyckan på Hallandsåsen. Några ungdomar hade stannat på motorvägen efter att minibussen de åkt i fattat eld. 

En stund senare körde en lastbil in i minibussen. Tre unga män miste livet.

Nu döms lastbilschauffören vid Helsingborgs tingsrätt.

Domen: Varit allvarligt oaktsam

Ungdomarna hade stannat minibussen i körfältet längst till höger, där det saknades vägren, och klivit ut. Strax därefter stannade en annan bil i vänstra körfältet och slog på sina varningsblinkers.

När lastbilschauffören kom körande i det högra körfältet upptäckte han inte den brinnande minibussen förrän det var för sent.

Det är utrett att chauffören har följt hastighetsbegränsningen och inte brutit mot några regler gällande kör- och vilotider. Han har inte heller varit påverkad av alkohol eller droger.

Men tingsrätten bedömer att han har varit allvarligt oaktsam genom att inte ha sänkt hastigheten trots att han i god tid före olyckan sett den andra bilens varningsblinkers i vänster körfält.

– Lastbilschaufförens agerande har inneburit en så allvarlig oaktsamhet att han ska dömas för vårdslöshet i trafik. Eftersom hans oaktsamhet tragiskt nog ledde till döden för tre ungdomar ska han också dömas för vållande till annans död, säger chefsrådmannen Margareta Hansson, i ett pressmeddelande.

Får inga böter

Påföljden bestäms till villkorlig dom. Eftersom lastbilschauffören har suttit häktad i närmare sju veckor har den villkorliga domen inte kombinerats med några dagsböter.

– Jag tycker det är en bra dom och helt i linje med det jag yrkade på. Att han får en villkorlig dom beror på att han suttit häktad så pass lång tid och man kan egentligen se det som han avtjänat sitt straff under den tiden, säger Malin Granström, åklagare.

Chauffören nekar till brott och hans advokat Stefan Rosell har tidigare varit kritisk till att utredningen ens lett till åtal.

– Det är olyckligt att en sådan tragisk händelse ska leda till att man på något vis ska jaga en syndabock när det inte finns någon sådan att jaga.

Hör åklagarens och försvarets olika linjer från första rättegångsdagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från den stillastående bilen bolmade kraftig rök, vilket chauffören borde ha uppfattat om hastigheten hade varit lägre, menar åklagaren. Foto: Pelle Pettersson/Räddningstjänsten och Simon Melin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan på Hallandsåsen

Mer i ämnet