Från den stillastående bilen bolmade kraftig rök, vilket chauffören borde ha uppfattat om hastigheten hade varit lägre, menar åklagaren. Foto: Pelle Pettersson/Räddningstjänsten och Simon Melin/SVT

Chaufför åtalas efter dödsolyckan på Hallandsåsen

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män dog efter att ha blivit påkörda av en lastbil på E6 utanför Båstad på valborgsmässoafton. Nu åtalas lastbilschauffören för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Åklagaren hävdar att chauffören allvarligt brast i uppmärksamhet och försiktighet genom att inte anpassa hastigheten. Det ledde till att han körde in i en stillastående bil på motorvägen.

Från den stillastående bilen i höger körfält bolmade kraftig rök, vilket chauffören borde ha uppfattat om hastigheten hade varit lägre, anser åklagare Malin Granström.

Dödsolyckan på Hallandsåsen

– Strax dessförinnan, i vänster körfält, står en annan personbil med varningsblinkers på och trots att det här syns på långt håll så har inte föraren anpassat hastigheten. Han har inte ens saktat ner farten utan bara kört vidare. Det är det jag menar är en oaktsamhet, säger hon till TT.

Kamera fanns i lastbilen

De tre unga männen befann sig intill bilen och skadades så svårt att de avled.

– Jag kommer att yrka på en fängelsepåföljd, säger Malin Granström.

Som bevisning finns bland annat stillbilder från en så kallad ”dashkamera” som suttit i lastbilen. Lastbilschauffören nekar till brott.

Häktades med anledning av flyktrisk

Det var tidigt på lördagsmorgonen den 30 april som dödsolyckan inträffade. Den 27-årige lastbilshauffören greps i samband med olyckan och häktades måndagen efter på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död.

På frågan om varför mannen häktas svarade Malin Granström då att det bedöms finnas en flyktfara. Mannen är utländsk medborgare och enligt åklagaren behövde man kontrollera uppgifter kring hans arbete och bostad.

Efter dödsolyckan har räddningstjänsten i Båstad lyft frågan om digital varningskylt på Hallandsåsen – hör räddningschefen Pelle Pettersson i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad räddningschefen har att säga om en varningsskylt på Hallandsåsen i klippet. Foto: Ninni Mikael/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Hallandsåsen

Mer i ämnet