Foto: TT

Boende får vänta månader på att få komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer flera månader innan de boende på Södergatan kan flytta hem igen. Det krävs ytterligare inspektioner av trapphuset innan det säkert går att säga när de kan återvända.

Trapphuset, som utsattes för en kraftig detonation natten mot tisdag, är i dåligt skick.

De experter som undersökte betongen under torsdagsförmiddagen bedömde att det krävs mer inspektioner för att avgöra trapphusets bärighet.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

Stålkonstruktionen ska granskas

I nästa steg ska stålkonstruktionen under betongen undersökas av experter.

– Vi lämnar inget åt slumpen och för oss är det av största angelägenhet att garantera hyresgästernas säkerhet. Därför kommer vi öppna upp delar av trappan för att se hur stålet mår, säger Johan Hängsel, sektionschef Folksam, som äger fastigheten.

Fastighetsägaren bedömer att det tar flera månader innan de boende kan återvända.

– Oaktat vad besiktningen av stålkonstruktionen visar så är det vad vi räknar med. Några månader, det får vi ta höjd för, säger Johan Hängsel.

Den sprängskadade fastigheten har två trappuppgångar. Där explosionen inträffade finns 20 lägenheter i fem våningsplan och samtliga hyresgäster är evakuerade. Den andra uppgången rymmer åtta lägenheter, där kan alla bo kvar.

Oklart när de kan återvända

Någon tidpunkt när de evakuerade hyresgästerna kan återvända finns inte.

– Om det visar sig att stålet är i god kondition är vi i ett läge, om det är dåligt – ja, då är vi i ett annat läge, säger han.

Skadorna på tredje våningen är mest omfattande. Men det innebär inte att hyresgäster på andra våningsplan kan flytta in tidigare.

Johan Hängsel, sektionschef Folksam, berättar att fastighetsägaren kallat in fler experter för att bedöma trapphusets bärighet.

”Sprängverkan har gått åt alla håll”

– Det kommer att vara en stor byggarbetsplats en tid framöver. Vi har störst skador på trapphuset och utanför den lägenhet där det detonerade, men sprängverkan har gått åt alla håll.

Vart tar hyresgästerna vägen den närmaste tiden?

– Vi har en dialog med samtliga hyresgäster. Statusen just nu är att alla har ett boende, säger Johan Hängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

Mer i ämnet