Hyresgästerna fick under morgontimmarna hämta det nödvändigaste från sina lägenheter. Enligt polis på plats ser våningplan tre ut som ett ”bombnedslag”.

Deras ytterdörrar trycktes in av smällen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen vaknade av att hela ytterdörren trycktes in i lägenheten. Livrädda tvingas de evakueras från sina hem mitt i natten. På tisdagsmorgonen får hyresgäster eskort av polisen för att hämta det allra viktigaste.

SVT:s reporter på plats, Cecilia Hedlund, träffade en familj som på tisdagsmorgonen fick krypa under avspärrningen för att hämta sin barnvagn. Den var dammig och i sittdelen ligger spår av träflisor efter sprängningen.

Familjen bor på samma våning som den skadade kvinnan.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

– Vi vaknade av en kraftig explosion. Mitt barn blev jätterädd och skrek högt, berättar grannkvinnan.

Bott på hotell

Deras ytterdörr trycktes inåt av sprängladdningen. Familjen, liksom övriga hyresgäster, har fått tillbringa natten på hotell.

På samma våningsplan bor Janet Månsson som också vaknade av den höga smällen inatt.

– Jag kan inte beskriva det. Det var fruktansvärt. Brandlarmet tjöt men det kom ingen rök, jag kände bara en märklig doft. Och när jag kom ut i hallen såg jag hela dörren intryckt. Mina höganäskrukor låg på golvet, det var en enda röra. Fasansfullt, säger hon.

– Vi hade på kvällen pratat om hur lugnt det var här på söder, inga raketer eller smällare. Och så händer det här.

Samtliga boende beordrades först att stanna kvar i sina lägenheter.

– Men min granne sprang bara rätt ut. Hon hade ett täcke lindat kring kroppen och hon skrek att hon blödde. En annan granne på våningen ovanför berättade att hela hissen var bortsprängd.

Senare under natten evakuerades alla från sina lägenheter. De samlades först i Svenska kyrkans lokaler på söder innan de fick någonstans att bo.

Hämtar det nödvändigaste

En polis innanför avspärrningsbanden berättar att de boende under morgontimmarna har fått hämta det mest nödvändiga; mediciner, kläder och husdjur.

När SVT möter Janet utanför porten väntar hon på att få gå in i lägenheten och leta rätt på sin katt. En annan granne för bort tre skrämda katter i transportburar.

– Det är bara så svårt att förstå att det här kan hända, säger Janet.

Hela våningsplan tre ska, enligt polisen på plats, se ut som ett ”bombnedslag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

Mer i ämnet