Den drabbade fastigheten kommer att vara avspärrad under dagen på grund av rasrisk. Foto: TT

Rasrisken gjorde att huset fick utrymmas

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i hyreshuset på Södergatan i Helsingborg orsakade så svåra skador på huset så de boende inte kunde bo kvar. Bland annat läcker vattensystemet och det finns risk för att trapphuset rasar.

Jonas Hellsten jobbar som restvärdeledare och det var han som tog beslutet, tillsammans med fastighetsägaren Folksam, att huset måste evakueras.

– Dels var det att det var så stora skador på huset och dels var det den psykologiska biten att det inte är bra för människor som råkat ut för något sådant här dramatiskt och sedan tvingas bo kvar, säger Jonas Hellsten.

Explosion i bostadshus i Helsingborg
Det är oklart hur lång tid det kommer att ta innan de boende kan flytta hem igen. Foto: Cecilia Hedlund

Omfattande skador

Han har varit på platsen nästan hela tiden sedan larmet om explosionen kom strax före klockan ett i natten mot tisdag.

Skadorna beskriver han som omfattande och berättar att det till exempel är skador på vattensystemet, det finns risk för att det kan rasa i trapphuset, fönsterrutor är krossade och spräckta, dörrkarmar är utslagna eller riskerar att rasa, och hissen är helt utslagen.

– Man har fått sätta metallstöttor under trapporna för att de inte ska rasa och trapporna kommer sannolikt att behöva rivas och ersättas med nya, säger Jonas Hellsten

Bor på hotell

De boende bor tillsvidare på hotell eller hos bekanta. Först på torsdag kommer det att finnas en prognos för hur lång tid det dröjer innan de kan flytta tillbaka.

– Vi måste vara säkra på att det är säkra förhållanden i huset innan de kan flytta in igen, säger han.

Restvärdeledare

* Arbetar åt alla försäkringsbolag och åker ofta ut på större händelser.

* De är ett åttiotal spridda över hela landet och ska kunna vara på plats på skadeplatser alla dagar i veckan året runt.

* Ofta är det brandbefäl med specialutbildning.

* Uppdragen gäller alla försäkringsärenden som till exempel brand, vatten och trafikskador.

* Deras uppdrag gäller till dess att försäkringsbolaget eller ägaren själv tar över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

Mer i ämnet