Skadorna i trapphuset på Södergatan 79 är omfattande och det väntas ta lång tid innan de boende kan återvända. Foto: TT

Trapphuset mycket skadat – oklart när boende kan flytta hem

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot tisdag fick hyresgästerna på Södergatan i Helsingborg hastigt lämna sina lägenheter efter en kraftig detonation. Skadorna i trapphuset är omfattande och det är fortfarande oklart när de boende kan flytta hem igen.

Betongen i trapporna på våningsplan två, tre och fyra har spruckit. Hissen är ur funktion, fönstren i trapphuset har blåsts ut och både dörr och karmar på det tredje våningsplanet trycktes in vid detonationen.

– Trapporna stöttas upp tillfälligt med stämpar. Vi låter inte någon gå i dem förrän vi vet om hållfastheten funkar. I de fall boende har gått in i huset har vi varit behjälpliga, säger Jonas Hellsten, restvärdeledare.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

Undersökningen avbröts

I går, tisdag, fick polisens tekniker avbryta den tekniska undersökningen på platsen på grund av det osäkra säkerhetsläget. Men i dag, onsdag, återupptas den efter att trapphuset tillfälligt stabiliserats.

Syftet är att ta reda på vad det var som smällde, något som polisen ännu inte vet.

Polisen förtegen

En del förhör har hållits, men vad de gett vill Mattias Mohn, gruppchef vid avdelningen för grova brott vid Helsingborgspolisen, inte uttala sig om.

– Vi vidtar ytterligare utredningsåtgärder, men mycket mer än så vill jag inte säga. Vi är fortfarande i ett tidigt skede, säger Mattias Mohn, gruppchef vid avdelningen för grova brott vid Helsingborgspolisen.

Har ni någon misstänkt person?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Matthias Mohn.

”Ett avgörande möte”

I morgon, torsdag, väntas statiker – alltså specialister inom betong och hållfastighet – ha en genomgång med fastighetsägaren Folksam, förvaltaren av fastigheten och Brandskyddsföreningens restvärdeledare.

– Det blir ett avgörande möte, säger Jonas Hellsten. Det får vi visa hur vi går åt skadorna. Utifrån den bedömningen kan vi lägga upp tidsplan för hyresgästerna och fastighetsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i bostadshus i Helsingborg

Mer i ämnet