För att kunna vattna tennisbanorna i Båstad har man nu köpt in råvatten. Foto: TT

Efter vattenbristen – tvingas köpa vatten till tennistävlingar

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna hålla tennistävlingar i Båstad under sommaren har ägarna av tennisbanorna tvingats köpa in 150 kubikmeter vatten.

Om en vecka startar Swedish Open och redan nu pågår tävlingar på tennisbanorna i Båstad. För att kunna arrangera tävlingar krävs det att banorna uppfyller en viss standard och dagligen vattnas för att inte toppskiktet av grus ska blåsa iväg.

I och med bevattningsförbudet i Båstad har ägarna till tennisbanorna nu fått ta till en reservlösning, vilket Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om.

Båstad

– Jag har varit i kontakt med NSVA och kommit fram till att bästa lösningen är att vi köper in vatten, säger Anders Nelson, vd på Båstadtennis och Hotell, som äger tennisbanorna.

Vattnet som har köpts in är så kallat tekniskt vatten, eller råvatten och har köpt in från Lagan.

– Jag har varit med här i tio år, flera gånger har vi behövt lägga presenningar på banorna för att skydda dem mot regnet – aldrig tidigare har vi behövt köpa in vatten.

Ingen långsiktig lösning

Totalt har 150 kubikmeter köpts in och kommer levereras till tennisbanorna i tankbilar. Man beräknar att drygt tio kubikmeter kommer gå åt per dygn.

– Det blir en del extrajobb, vi är vana att bevattna med sprinkler, nu tvingas vi vattna med slang manuellt.

Anders Nelson ser inte att det är en långsiktig lösning att fortsätta köpa in vatten.

– Det är klart att det blir en ekonomisk konsekvens för bolaget, om det blir varaktigt får vi se över det och göra en bedömning, säger Anders Nelson, vd på Båstadtennis och Hotell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet