Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En explosion inträffade i ett trapphus i Helsingborg på måndagseftermiddagen. Foto: SVT/Simon Melin

Explosion i flerfamiljshus i Helsingborg – en allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern har förts till sjukhus efter att en explosion inträffade i ett trapphus i ett flerfamiljshus i nordvästra Helsingborg. På adressen bor en man som förra veckan åtalades för medhjälp till ett mord på Dalhem förra året.

Strax innan klockan 14 på måndagen larmades ambulans och räddningstjänst till en trappuppgång i ett flerfamiljshus på Västra Berga i nordvästra Helsingborg.

– Det har varit en explosion och det är rök i trappuppgången, uppger SOS Alarm.

Enligt polisen har en person blivit skadad i samband med händelsen. Han är i 60-årsåldern och vårdas nu för allvarliga skador, enligt Region Skåne.

– Målsägande har fått skador och är förd till sjukhus. Han är talbar och vi håller förhör med honom med detta nu, säger Christian Nordin, polischef i Helsingborg.

Kan vara kopplat till mord

På adressen bor en man som förra veckan åtalades vid Helsingborgs tingsrätt för inblandning i ett mord på en 23-årig man som sköts ihjäl i en bil på Dalhem i augusti förra året.

– Vi tittar så klart på det. Vi kan konstatera att en av dem som är skriven på adressen är känd av oss sedan tidigare. Vi tittar också på tidigare händelser om de kan hänga ihop, säger Christian Nordin.

Vad som orsakade explosion är i nuläget oklart. Ärendet rubriceras som försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är stora skador på den lägenhetsdörr som varit närmst intill det som detonerat och skador i nära anslutning till detta i trapphuset, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Ett av flera våldsdåd i området

Det nationella bombskyddet har lämnat platsen och avspärrningarna är nu hävda.

– Nu genomför vi dörrknackning i området för att fånga upp eventuella vittnen och vi söker efter en eller flera gärningspersoner, säger Katarina Rusin.

Västra Berga har de senaste åren drabbats av flera våldsdåd. I slutet på 2021 sprängdes en port, året därefter sköts en man i 25-årsåldern men överlevde. Förra året besköt flera lägenheter vilket två tonårspojkar dömdes för i början på året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.