Kent Ahlgren, ordförande för Livsklubben lägger snart månader av förhandlingar bakom sig.

Findusanställda får avgångsvederlag

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan facken på Findus och företagsledningen är nu klara. ”Det gick inte att komma längre” säger Kent Ahlgren, ordförande för Livsklubben.

SVT Nyheter är på plats hos den lokala Livsklubben på Findus som nu lägger drygt två månader av intensiva förhandlingar bakom sig.

För nu har parterna kommit överens, och runt 400 anställda får ett avgångsvederlag. Idag på förmiddagen började personalen ute i produktionen att informeras av sina chefer.

Findus varslar i Bjuv

– Jag vet att personal har varit oroliga för att det inte skulle bli något avgångsvederlag men det finns, och är uppbyggt som en form av trappa baserat på anställningsår. Vi är inte nöjda, men heller inte helt missnöjda. Vi försökte få en högre ersättning men det gick inte, säger Kent Ahlgren.

Varsel blir uppsägningar

Efter dagens besked har varslet över Findus förvandlats till att istället kallas uppsägningar. Totalt är det runt 400 personer som sägs upp. 150 tjänstemän kommer jobba kvar på kontoret i Malmö. I Loftahammar, där det främst rör sig om bageriverksamhet, stannar 50 personer kvar.

Fortfarande finns inte någon färdig avvecklingsplan för Findus i Bjuv.

Det som kommunicerats till de anställda är att nedläggningen ska ske vid årsskiftet och att kontor med försäljning, marknadsföring och support flyttar till Malmö.

– Vi undrar om det ska läggas ner linje för linje eller om allt ska läggas ner på en gång. Vi vet inte, säger Kent Ahlgren.

Fackens ingång i förhandlingarna har hela tiden varit att de motsätter sig en nedläggning av Findus i Bjuv.

– Man kan säga att vi är överens om att det i händelse av att Findus lägger ner uppstår en arbetsbrist. Men vi är inte överens om att det är rätt att stänga, säger Kent Ahlgren.

”Styrkan är på plats”

Under tisdagen kommer företagshälsovården att finnas på plats för att ta emot anställda som behöver prata.

– Vi från fackligt håll kommer också att vara här tillsammans med ett omställningsföretag som sätter upp kontor här under förmiddagen om någon vill prata med omställningscoacher. Styrkan är på plats, säger Kent Ahlgren.

Så här räknas avgångsvederlaget ut

Anställningstid

0-5 år –  4 månadslöner

6 år – 6 månadslöner

16 år – 9 månadslöner

26 år – 12 månadslöner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet