Helsingborgs undre värld är uppdelad mellan ett tiotal kriminella nätverk – se kartläggningen. Foto: SVT Design/Johan Nilsson/TT/Mikael Nilsson

Så har de kriminella nätverken delat upp Helsingborg

Publicerad

Enligt polisen Mathias Lööw har kriminella nätverk delat upp Helsingborgs stadsdelar mellan varandra. Ett tiotal nätverk delar på olika områden mellan Planteringen i syd till Laröd i norr – och det är drogerna och våldet som styr.

Polisens fokusgrupp har länge arbetat mot den tunga organiserade brottsligheten i Helsingborg. Mathias Lööw, som är gruppchef för fokusgruppen, har uppfattningen att Helsingborgs undre värld består av ett tiotal kriminella nätverk.

Nätverken, som till stor del ägnar sig åt narkotikaförsäljning, arbetar delvis i samförstånd med varandra. Även om det inte är helt fritt från grovt våld.

Kriminella nätverk i Helsingborg
Mathias Lööw är chef för polisens fokusgrupp – han menar att det finns flera så kallade familjebaserade kriminella nätverk i Helsingborg. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

– Man kan säga att nätverken i Helsingborg just nu arbetar i en slags terrorbalans. Alla har kontroll över sitt område och de samverkar till viss del med varandra, säger Mathias Lööw.

I videon ser du hur Helsingborg är uppdelat och hör om vilka som styr de kriminella nätverken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet