Polisen undersöker brottsplatsen på Nedre Långvinkelsgatan. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter knivdådet – misstänkte mannen ännu inte förhörd av svensk polis

Uppdaterad
Publicerad

Mannen greps enligt hans styvpappa på ett vandrarhem i Köpenhamn tidigt på morgonen mot onsdagen.

– Vi hade fört över pengar till honom så han kunde betala sitt boende, jag gissar att polisen såg att han använde sitt kontokort, säger styvpappan.

Enligt honom ringde polisen och frågade efter den misstänkte redan klockan nio på måndagsmorgonen, bara några timmar efter knivattacken.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

– Men de förklarade inte varför och vad han var misstänkt för, berättar styvpappan.

– Jag ringde upp honom direkt och frågade om han varit i bråk, men det sa han att han inte varit. Vi följer inte nyheterna, vi visste ingenting, men han berättade att han var på väg till Danmark.

Mannen förhörs efter överlämnandet till Sverige

Åklagare Linda Seger vill inte kommentera hur gripandet gick till eller hur kontakten såg ut med föräldrarna till den misstänkte.

– Kontakten med föräldrarna har jag inte varit involverad i och kan inte uttala mig om, säger hon.

Nu väntar polisen på att mannen ska överlämnas till Sverige, när det sker kan inte åklagaren ge besked om på fredagsförmiddagen. Men det kan ta upp emot 14 dagar.

– Vår bedömning är att det är mest framgångsrikt att den som är anhållen kommer till Sverige och förhörs av svensk polis med en svensk försvarare vid sin sida, säger Linda Seger.

Utredningen drivs vidare bland annat genom att fler förhör hålls och teknisk bevisning analyseras.

I vanliga fall måste åklagaren begära mannen häktad tre dagar efter att personen gripits och anhållits, men i det här fallet gäller det från tidpunkten då den misstänkte anländer till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet