En man är skadad efter en misstänkt skottlossning i Helsingborg. Foto: Simon Melin

Man inför rätta för mordkomplott – då skjuts hans bror ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som sköts till döds på Norra Stenbocksgatan i Helsingborg på tisdagsmorgonen är bror till den man som är åtalad för att ha beställt ett mord på en man som enligt källor är en högt uppsatt kriminell i området. Nu bekräftar polisen att hämndmotiv är ett av de spår de arbetar med.

Tio personer åtalades förra veckan för bland annat förberedelse till ett mord som enligt planen skulle ägt rum i Helsingborg under våren 2020. I centrum för anklagelserna står en nordvästskåning i 40-årsåldern som enligt åtalet bedöms vara den som beställt mordet och rekryterat andra att utföra det åt honom – något som dock själv höll på att göra honom till en måltavla.

Mannen är även misstänkt för inblandning i en stor smugglingshärva samt för att ha tvättat 38 miljoner kronor genom ett växlingskontor i Stockholm.

Mannen häktad – då skjuts hans bror

Det tilltänkta offret för mordkomplotten var en man som enligt källor till SVT Nyheter Helsingborg är en av de tyngsta spelarna i den kriminella miljön i området.

Rättegången skulle ha börjat i Helsingborgs tingsrätt i måndags men fick skjutas upp en vecka på grund av att det konstaterats fall av covid-19 bland rättens ledamöter. Den misstänkte beställaren sitter häktad i väntan på rättegång.

Morgonen efter att rättegången skulle ha inletts sköts en man i 40-årsåldern till döds på Norra Stenbocksgatan i Helsingborg. Mannen är bror till den utpekade beställaren. Ett möjligt hämndmotiv är nu ett av de spår polisen tittar på i utredningen.

– Självklart väger vi in den aspekten, sen är det viktigt att inte utesluta något då det kan finnas andra konflikter som vi inte känner till eller som vi känner till men som jag inte kan uttala mig om, säger Helsingborgs polischef Karim Ottosson.

Tänkbart motiv

Den nu mördade brodern har själv ett kriminellt register, var känd hos polisen och har dömts för en rad olika brott genom åren. Polisen befarar att mordet kan leda till nya hämndaktioner. Det finns flera exempel på gängrelaterade mord i Sverige på senare år där brottsoffret valts ut på grund av släktskap till en person som någon vill illa, en bild som polischefen delar.

– Det finns ett stort antal mord och annat som har de värdena. Vi har ju sett andra ärenden där det kan handla om hämnd via släktskap men om det är så i det här fallet kan jag inte uttala mig om, säger Karim Ottosson.

Ingen misstänkt

Arbetet med att lägga pusslet kring vad som hände på Norra Stenbocksgatan på tisdagsmorgonen pågår för fullt på Polisens avdelning för grova brott. På tisdagkvällen hämtade polisen in åtta personer till förhör, men samtliga släpptes senare samma kväll utan att någon delgivits misstanke.

Fortfarande på torsdagen står utredningen utan misstänkt.

Rättegången om förberedelse till mord är planerad att börja den 25 januari. Inget i säkerheten kring förhandlingen har ändrats med anledning av dödsskjutningen eftersom de flesta inblandade kommer delta via videolänk. Några rättegångsdagar kommer misstänkta vara på plats fysiskt, då kommer förhandlingen äga rum i en säkerhetssal på Rättscentrum i Malmö.

Polisen befarar nya hämndaktioner. Såhär rapporterade vi om utredningen kring mordet igår:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.