Nu ställs kvinnan från Landskrona inför rätta. Foto: Johan Dernelius

Landskronakvinna inför rätta – misstänks ha fört sitt barn till IS

Uppdaterad
Publicerad

Idag ställs en kvinna i 30-årsåldern från Landskrona inför rätta misstänkt för att ha fört bort sitt eget barn från dess pappa och anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien. Men enligt försvaret hölls kvinnan fången mot sin vilja.

Den 29 augusti 2014 polisanmälde en orolig pappa att hans ex-fru tagit med deras gemensamma, då tvååriga, son till Turkiet. Han var rädd att hon inte hade för avsikt att komma tillbaka. 

Enligt pappan ska ex-frun ha uppvisat tecken på att hon sympatiserar med IS och han var därför orolig att hon skulle ansluta sig till terrorgruppen.

Det dröjde mer än sex år innan pappan fick se sin son igen. I november greps kvinnan på Arlanda och sonen återfördes till pappan, som vid det laget fått ensam vårdnad. Kvinnan hade även med sig två yngre barn som fötts i Syrien. De omhändertogs av sociala myndigheter.

Riskerar fyra års fängelse

Ex-frun är nu åtalad misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Det är ett brott som betyder att man skiljt ett barn från den som har vårdnaden, något som kan ge upp till fyra års fängelse. 

Hon är samtidigt misstänkt för krigsförbrytelser i ett annat mål, men som ännu inte lett till något åtal.

Ex-frun tros under tiden hon varit borta ha befunnit sig i Raqqa, som var IS-huvudstad i Syrien. Efter att IS förlorat makten över det området tros hon ha hållits fången i olika flyktingläger i nordöstra Syrien tillsammans med IS-kvinnor och deras barn.  Enligt åtalet åkte hon till Syrien för ansluta till terrororganisationen, som hon sympatiserar med.

Försvaret: Hölls fången mot sin vilja

Men den bilden stämmer inte, enligt kvinnans försvarare Lars Kruse, som menar att kvinnan tar avstånd från IS.

– Hon har inte haft någon möjlighet att ta sig hem, säger advokaten.

– Sedan första stund som hon, helt legalt, reste in i Syrien har hon varit berövad sin frihet. Hon har vid flera tillfällen försökt ta sig hem, hon hade till och med en returbiljett bokad.

Men varför åkte kvinnan till Syrien? Se advokatens svar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.