Nu är det klart att det blir folkomröstning om Öresundskraft. Foto: SVT

Nu är det klart – det blir folkomröstning om Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

Namnunderskrifterna räckte – nu är det klart att det blir folkomröstning om Öresundskraft. Det vill både 14 000 helsingborgare och en majoritet av politikerna.

När frågan om folkomröstningen når fullmäktige för beslut är ännu oklart, men det blir tidigast i september.

Men det är redan klart att en majoritet av fullmäktiges partier säger ja till folkomröstning. Det blir ett historiskt ögonblick – det är första gången som en samlad folkvilja lyckats få igenom en omröstning i Helsingborg.

– Frågan borde ha varit upp i valet, så att helsingborgarna kunde påverka en eventuell försäljning av Öresundskraft då. Därför är det viktigt att de får säga sitt i en folkomröstning. Och 14 000 insamlade namn tyder på stort engagemang, säger Jan Björklund (S).

Det är också upp till fullmäktige att bestämma när helsingborgarna får gå till valurnorna i den här frågan.

Risk för sämre ekonomi

Lars Thunberg (KD), kommunalråd i den styrande borgerliga minoriteten, pekar på risken för ekonomiska konsekvenser om folkomröstningen skulle stoppa försäljningen.

– Ett nej skulle innebära en sämre ekonomisk utveckling för Öresundskraft och mindre pengar till välfärden i staden. Jag tycker inte att det är en fråga man ska folkomrösta om, den är alldeles för komplicerad, säger han.

Var går gränsen?

Men en folkomröstning är bara rådgivande, kommunen måste inte följa den. Och där kommer nästa, inte helt enkla beslut för politikerna: hur många ska delta i omröstningen för att resultatet ska respekteras?

– Det vet jag inte idag. Vi har inte satt någon gräns än, säger Jan Björklund.

Bakgrund till debatten om Öresundskraft är att det har satts igång en utredning om möjligheten att sälja det idag kommunala energibolaget.

För att fullmäktige alls ska ta upp frågan om folkomröstning krävs att tio procent ska kräva det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet