Gunilla Lewerentz, tillträdande verksamhetschef på Dunkers kulturhus. Foto: Helsingborgs stad

Gunilla Lewerentz blir Dunkers nya chef

Publicerad

– Jag är inte rädd för konst som väcker irritation och ilska, säger Gunilla Lewerentz som blir ny verksamhetschef för Dunkers kulturhus.

I lördags var Gunilla Lewerentz på Dunkers kulturhus som anonym besökare för sista gången.

– Jag kände eufori och enorm respekt och tappade nog andan för en sekund, säger hon.

Helsingborg

När Gunilla Lewerentz tillträder som chef den 5 oktober vill hon först på nära håll se vad som finns i organisationen, sedan ska hon skapa sig en vision om framtiden.

– Jag vet att det finns mycket engagemang och kunskap i huset. Min främsta roll blir att vara en kraft som riktar verksamheten mot ett gemensamt mål, säger hon. 

Efter kontroverser

Det har varit en del kontroverser kring det tidigare ledarskapet på Dunkers kulturhus. Innan en temporär chefslösning så småningom instiftades fick Olof Lindqvist lämna tjänsten år 2016.

– De senaste tio åren har det varit många chefer som kommit och gått, nu hoppas jag att vi har anställt en chef som är en långsiktig lösning, säger Max Granström, tillförordnad kulturdirektör i Helsingborgs stad.

Turerna kring tidigare Dunkerschefer är inget som Gunilla Lewerentz vill kommentera mer än med orden: 

– Jag har läst en del om det och kan bara säga att jag är orädd och medveten om att det det innebär en risk att ta den här typen tjänst, säger hon. 

Är förvaltningschef idag

I dagsläget arbetar Gunilla Lewerentz som förvaltningschef, för bland annat fritid och kultur, i Staffanstorps kummun.   

– När jag skulle åka hem till Malmö så stod det att tåget var försenat innan det ställdes in. Jag gillar Helsingborg, så om det här går bra så kan jag tänka mig att flytta till staden, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet