Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Ängelholms kommun kommer anhöriga behöva boka tid för att träffa de äldre – här berättar chefen Filippa Kurdve mer om hur rutinerna kommer se ut när besöksförbudet hävs. Foto: SVT/TT

Oro och restriktioner när äldreboenden öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen öppnar vårdboendena efter månader av stängda dörrar för anhöriga. Men det är strikta restriktioner som gäller för den som vill kramas.

Försiktighet går som en röd tråd genom regelverket för äldrevården i Nordvästskåne när boendena slår upp dörrarna igen. Det är en blandning av vädjan och rekommendationer.

”Allt hänger på det”

Helst bara två besökare åt gången. Bara träffas på rummet. Tidbokning. Munskydd. Håll avstånd. Använd handsprit. Boka gärna i förväg. Kom inte om du är sjuk.

Och så finns oron för att corona ska ta sig in på vårdboendena.

– Att besökarna följer våra rekommendationer och värnar om sina äldre – allt hänger på det, säger omsorgsdirektör Annika Andersson, Helsingborg.

Kramas med munskydd

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med ansvariga i några av de nordvästskånska kommunerna.

I Klippan ska besökarna mötas av personal vid dörren, tvätta händerna och fylla i en hälsodeklaration. Äldreboenden i kommunen har hittills klarat sig helt undan covid-19.

– Vi vill inte ha det nu heller men jag tror att folk är medvetna om riskerna, säger Ingela Holmström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

I Landskrona gäller samma försiktighet. Dessutom bör en besökare räkna med en uppmaning att använda munskydd medan man passerar de allmänna utrymmena.

– Och om man ska kramas – behåll munskyddet på, säger Eva-Lotta Nydahl, chef för äldreboendena.

Många har saknat besöken

Hon tror att öppnande är bra för de äldre.

– Men säkerheten blir inte längre lika hög som under besöksförbudet. Det är en balansgång, för vi måste också bedöma hälsoeffekterna av att inte få träffa sin familj, säger Eva-Lotta Nydahl.

I Helsingborg ska de olika äldreboendena göra egna riskanalyser och utifrån det bedöma hur besöken kan ordnas på säkraste sätt.

– Alla boenden har olika förutsättningar. Tuvehagen har exempelvis en entré medan Romares har flera, säger Annika Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet