Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Patient på boende dog – hade nekats läkarbesök flera dagar

Publicerad

En patient som vårdades på ett korttidsboende i Bjuv efter en sjukhusvistelse drabbades av bland annat andnöd och ville träffa en läkare, men ingen sådan kom. Kort därpå avled patienten.

Patienten drabbades av lågt blodtryck, sjukdomskänsla, oro och andnöd när denne vårdades på korttidsboendet och efterfrågade själv besök av läkare vid flera tillfällen.

Trots att personalen på boendet flera gånger tog kontakt med beredskapsjouren gjordes inget besök av varken läkare eller sjuksköterska. Istället fick boendepersonalen råd att ge läkemedel mot smärta och oro.

Otrygghet för patienten

Patienten försämrades successivt under fyra dagars tid och avled sedan. Händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria-bestämmelsen.

I anmälan framgår att det är oklart om händelserna bidragit till att påskynda förloppet och att patienten avled, dock har situationen inneburit otrygghet och oro för patienten.

Risk för upprepning

Det framgår också att en verksamhetsansvarig förklarar orsaken som att berörda sjuksköterskor agerat fel i sin handläggning.

”Det finns risk att det kan inträffa igen och att sjuksköterskans bedömning av situationen blir avgörande för hur eller om behandling sätts in. Under förutsättning att arbetssättet för beredskapssjuksköterskorna sker enligt gällande rutiner så bedöms risken för upprepning som mindre.” skriver anmälaren till Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.