Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Nordin som är lokalpolisområdeschef i Helsingborg menar att ett av nordvästra Skånes tyngsta kriminella nätverk nu är utslaget. Foto: Anna Simonsson/SVT

Polischefen om läget i nordvästra Skåne: ”Vi har slagit ut Adolfsbergsnätverket”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tungt kriminellt nätverk i Helsingborg är nu utslaget. Det menar stadens polischef. Samtidigt har flera brutala våldsdåd skett under våren och polisen ser att nya kriminella konstellationer är på väg in.

– Vi stöter på nya namn när vi är ute och patrullerar, säger Christan Nordin som är polischef i Helsingborg.

I april skedde flera brutala våldsdåd i Helsingborg. Två personer sköts ihjäl inom loppet av en vecka och en man i 60-årsåldern fick allvarliga skador efter en sprängning.

– Att skjutningarna ägde rum med bara några dagars mellanrum är en slump. Vi ser inget samband mellan incidenterna, säger Christan Nordin som är polischef i Helsingborg.

Adolfsbergsnätverket är borta ur leken

Förra veckan dömdes flera tungviktare inom den kriminella världen till livstidsfängelse för ett fyra år gammalt mord. Adolfsbergsnätverket har enligt polisen under lång tid haft en stor påverkan på lokalsamhället.

– Det tog fyra år. Detsamma gällde för sprängningen av polishuset. Det visar att vi aldrig ger oss, säger Christan Nordin.

Polisen har blivit fler, fått nya verktyg och ny lagstiftning. Något som enligt dem själva gjort att de blivit bättre på att gripa misstänkta.

– Tidigare tog det flera veckor att analysera exempelvis tomhylsor. Nu kan vi få den informationen på 1,5 timme.

Polisen: ”Gängen är mer hänsynslösa”

På Västra Berga fick en man i 60-årsåldern allvarliga skador efter en explosion i ett trapphus. På adressen bor han tillsammans med en yngre man som nu sitter häktad misstänkt för medhjälp till mord. Polisen utreder om attentatet kan vara en hämndaktion.

Och även om polischefen inte vill uttala sig om det specifika fallet kan han se en trend som utvecklats sig över tid.

– Vi har sett de senaste två, tre åren att man går på anhöriga och Helsingborg är inte undantaget. Gängen är mer hänsynslösa idag än vad de var för några år sedan, säger han.

Samtidigt finns flera fall i nordvästra Skåne där totalt fyra personer kan ha mördats för att de är anhöriga till kriminella.

– Vi vet att många av nätverken är släktbaserade så det kan finnas personer som är högst inblandade i grov kriminalitet men som inte har några domar på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.