I klippet berättar Kim Backe, citykoordinator i Helsingör hur handeln påverkats. Foto: SVT

Efter stängda gränserna – så påverkas handeln i Helsingör

Publicerad

Hälften så många har åkt mellan Helsingborg och Helsingör i år jämfört med hur det brukar se ut. På andra sidan sundet har detta slagit särskilt hårt mot restauranger, krogar och caféer.

Färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör har fått en drastisk minskning av passagerare under året på grund av coronapandemin och de stängda gränserna.

– Just nu saknar vi sextio procent av passagerarna och det är turisterna. Sammanlagt har vi tappat över hälften av våra passagerare över hela året, säger Kristian Durhuus, vd på Forsea.

Restauranger hårt drabbade

Under större delen av coronapandemin har resenärer från Sverige inte fått komma in i Danmark – något som påverkat handeln i Helsingör.

– Självklart har det påverkat. Svenskarna spenderar mycket pengar här i Helsingör. Vissa branscher har blivit mer drabbade än andra som caféer, restauranger och vinbutiker. Vi saknar svenskarna, säger Kim Backe, citykoordinator Helsingør Handel.

Danskar handlar mer hemma

Trots att turismen minskat har den övriga handeln i Helsingör trots allt klarat sig under året. De senaste två månaderna har till och med flera nya butiker öppnat i staden.

– Vi har fått mycket lokal uppbackning med många medborgare som handlat och julhandeln har varit fantastiskt bra, säger Kim Backe.

Hör Kim Backe, citykoordinator i Helsingör, berätta mer om hur handeln påverkats i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.