Foto: Thomas Malmberg/SVT

Ökad hotbild – använder containrar som valstugor

Uppdaterad
Publicerad

Containrar istället för de klassiska friggebodarna. Tillsammans på Sundstorget istället för öppen placering på Stortorget. Det är läget för valstugorna i Helsingborg efter att polisen bedömde att det finns en säkerhetsrisk.

Under valtider brukar de politiska partierna informera och bedriva kampanj på allmänna platser i valstugor. Men i år är Helsingborgs valstugor mer undangömda och dessutom ersatta med containrar.

Det var ett medvetet val efter att polisen bedömde att valstugornas placering på Stortorget innebar en säkerhetsrisk.

Val 2018 Skåne

– Polisen har gjort bedömningen att det finns en allmän ökad hotbild inför valrörelsen, säger kommunens tillförordnade säkerhetschef Mikael Kipowski.

– Hotbilden mot politiker har tyvärr stärkts, säger kommunalrådet Anna Jähnke (M).

Partierna och kommunen bestämde därför att alla partier ska stå samlade på en plats, och att valstugorna ersätts av containrar på grund av risken för brandattentat. Samtidigt patrullerar väktare kring området.

– Det är lättare att hantera säkerheten då, säger Mikael Kipowski.

Politiker: ”Är ett demokratiproblem”

Men placeringen är inte optimal, enligt politikerna i stugorna.

– Det är ingen bra placering, det finns inte samma naturliga flöde av helsingborgare på Sundstorget och då blir det ett demokratiskt problem. Men man måste naturligtvis respektera säkerhetsfrågorna, säger kommunalrådet Jan Björklund (S).

Även Moderaternas kommunalråd Anna Jähnke ser ett demokratiproblem.

– Det är en balansgång. Vi lever i ett demokratiskt land där partier får synas och framföra vad man har att säga. Samtidigt är vår ambition att vara så tillgängliga som möjligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet