Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varagårdskolan i Bjuv är den största högstadieskolan i kommunen. Mathias Hasselrot är rektor på skolan. Foto: SVT

Sjätteklassarna i Bjuv mår sämst i hela Skåne: ”Blivit värre”

Uppdaterad
Publicerad

Av alla sjätteklassare i hela Skåne är det eleverna från Bjuv som mår allra sämst psykiskt, något SVT Nyheter Helsingborg kartlagt med hjälp av folkhälsodata från Region Skåne.

Närmare 60 procent av elever som går årskurs sex och bor i Bjuvs kommun har svarat att de mått psykiskt dåligt under de senaste tolv månaderna, enligt en enkät från 2021. Det är nästan tio procentenheter över snittet för hela Skåne.

Mathias Hasselrot är rektor på Varagårdsskolan, den största skolan i kommunen.

Narkotika i Bjuv

– Jag är ny rektor på skolan, så jag kände inte till detta. Men ser det ut såhär så är det någonting vi måste följa upp, säger han.

Se mer om den psykiska ohälsan bland unga i Bjuv i klippet ovan.

Kopplar psykisk ohälsa med drogmissbruk

SVT Nyheter Helsingborg har granskat narkotikaproblematiken bland unga i kommunen, och när vi pratar med ungdomar i Bjuv om den psykiska ohälsan så ser de en koppling till narkotikan.

– Det har blivit värre, många håller på med skit eftersom de mår dåligt, säger Adrianna Struti, 18 år.

– Det finns inte så mycket att göra, och narkotikan är ju väldigt lättåtkomlig. Så fort man mår lite dåligt går man kanske över till det, säger Casian Cordos, 19 år.

”Leder till ökad ångest”

Lena Zetterström är enhetschef på socialtjänsten i Bjuv, och hon ser också en koppling mellan drogmissbruk och psykisk ohälsa.

– Tyvärr är det ju så att även om droger kan vara en lösning på ett dåligt mående i en situation, så leder det ju i sig till ökad ångest, oro och depressioner, säger hon.

Rikspolischefen om psykisk ohälsa och kriminalitet

Anders Thornberg, rikspolischef i Sverige, betonar att den psykiska ohälsan är utbredd bland unga i hela Sverige och hur detta ofta hör samman med narkotikabrottslighet.

– Det är många ungdomar i hela landet som mår dåligt, som inte känner någon framtidstro. Dessa dras ofta in i gängkriminalitet och missbruk, något som förstör deras liv.

Folkhälsodata från Region Skåne (2021):

2021 så svarade 57 % av de i årskurs sex i Bjuv att de mått psykiskt dåligt under de senaste tolv månaderna under en längre period. Det är nästan tio procentenheter över snittet för Skåne (48 %). Det kan handla om stress, ångest, mobbning, depression och självmordstankar. 

67 % av eleverna i årskurs två på gymnasiet svarade att de mått dåligt under de senaste tolv månaderna, också nästan tio procentenheter över snittet i Skåne (58 %). Årskurs nio i Bjuv hade en siffra på 55 %, och ligger ungefär i linje med snittet för Skåne.

Samma fråga ställdes 2016 och där är en stor ökning bland årskurs sex och årskurs två på gymnasiet i Bjuv gällande den psykiska ohälsan. 2016 svarade 42 % av sjätteklassarna att de mått dåligt de senaste året och 2021 var siffran 57 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotika i Bjuv

Mer i ämnet