Foto: Winnie Gravlund

Slukhål stänger p-plats i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Två slukhål som upptäcktes vid underhållsarbete stänger nu halva parkeringsplatsen Bastionen i centrala Helsingborg.

Slukhålen är tillsammans tio kvadratmeter stora och ungefär en meter djupa. Bastionen ligger i korsningen mellan Södra Storgatan och Bergaliden och hålen finns på den södra delen av parkeringen. Det fanns inga bilar där när de upptäcktes.

– Vi hade gjort underhållsarbete på platsen och skulle lägga igen efteråt. Då försvann jordmassorna plötsligt ner i vad som visade sig vara slukhål, berättar Emelie Lagergren, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Helsingborg

Slukhålen kan vara gammal källare

Hon berättar att det tidigare låg ett hus på tomten, en kyrka som byggdes 1931 och revs 51 år senare. Under huset fanns en källare.

– Det kan vara så att slukhålen är lika med källarutrymmen som inte fylldes igen när huset revs, säger Emelie Lagergren.

Nu stängs halva parkeringen medan stadsbyggnadsförvaltningen gör en geoteknisk undersökning av marken runt slukhålen för att kolla läget även där.

Men kan det inte finnas slukhål även där bilarna nu får stå?

– Vi bedömer att det inte är farligt. Det har aldrig tidigare hänt något som tyder på att det finns slukhål alls på tomten, säger Emelie Lagergren.

Den geotekniska undersökningen beräknas pågå minst nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet