Åbräddens vårdboende i Helsingborg har drabbats av ett stort covid-utbrott. Foto: Cecilia Hedlund

Höga coronarelaterade dödstal på vårdboende i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Kring 15 coronarelaterade dödsfall har inträffat på vårdboendet Åbrädden under vintern – det är konsekvensen av det stora smittoutbrottet. Det framgår av uppgifter till SVT Helsingborg.

I våras drabbades vårdboendet Valltorp hårt av corona – nära hälften av de boende avled och många anställda blev sjuka.

Nu upprepas mönstret – om än inte i samma utsträckning – på vårdboendet Åbrädden. SVT Helsingborg har tagit del av ett internt mejl daterat den 9 december där del av talas det om 14 avlidna – ”konsekvenserna av det stora smittutbrottet”.

Coronavirus i Skåne

Runt 15 avlidna

Enligt en källa har den siffran ökat sedan dess och är nu uppe i kring 15 avlidna.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Thunberg (KD) är orolig för att smittan på Åbrädden ska närma sig smittan på Valltorp ännu med.

– Nu gör vi allt för att förhindra ytterligare spridning, säger han.

Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är bekymrad över smittutbrottet på Åbrädden. Foto: Cecilia Hedlund

Smittan som ett spöke

Men varför Åbrädden blivit så drabbat går det inte att få svar på. Varken Lars Thunberg eller verksamhetschef Ingrid Bergh kan svara på det.

– De anställda där använder visir och munskydd precis som på andra boenden. Alla följer riktlinjerna. Ändå kan det bli annorlunda jämfört med vissa andra ställen, säger Ingrid Bergh.

Hon liknar smittan vid ett spöke.

– Det är som ett spöke som går genom våra rum. Vi känner bara vinddraget av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet