Skärpt straff för supporterdöd

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet från åtta till tio månaders fängelse för den fotbollssupporter från Helsingborg som har vållat en Djurgårdssupporters död.

Det var stökigt när HIF mötte Djurgården i Helsingborg för ett år sen. När en Djurgårdsupporter nådde toppen på Terrasstrapporna nedför Kärnan fick han ett kraftigt slag av en helsingborgsupporter.

Han föll och slog bakhuvudet i trappan. I tingsrätten handlade mycket om slaget och om det var så kraftigt att det orsakat djurgårdsupporterns död.

Eller avled han av andra orsaker? Rättsläkare och experter var inte ense.

Tingsrätten dömde till slut den nu 29-årige helsingborgsupportern till åtta månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död. Båda parter överklagade genast till hovrätten, som skärpte straffet till tio månader. I övrigt gäller tingsrättens dom.

Advokaten: Gamla prejudikat

Den 29-årige supporterns advokat Stefan Rosell är besviken över hovrättens dom.

– Nu får vi fundera på om vi ska gå vidare till Högsta Domstolen.

För att HD ska ta upp fall måste det finnas intresse av att skapa ett prejudikat. Men det kan finnas i det är fallet, anser Stefan Rosell.

–  Kunde min klient förutse att slaget skulle leda till att Djurgårdssupportern avled? Var det en förutsebar konsekvens?

Tidigare prejudikat är från 1935 och 1938, enligt Stefan Rosell.

–  Så de är gamla. Kanske HD vill skapa ett nytt prejudikat.

Åklagaren är nöjd

Det innebar en betydande risk att driva fallet vidare till hovrätten, konstaterar  Stefan Rosell.

– Men vi hade mycket att tjäna på det också. Mycket ligger i potten för min klient. Han har  ju inte bara dömts till ett fängelsetraff utan till ett skadestånd på närmare en halv miljon med ränta.

Kammaråklagaren Eleonora Johansson vid Helsingborgs tingsrätt är nöjd med hovrättens dom.

-De har helt gått på min linje. I min överklagan till hovrätten krävde jag tio månaders fängeslestraff och hovrätten har gjort samma bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.