En pojke tuppade av efter att han fick plastband runt halsen i attraktionen Dracula's Castle på Axels tivoli. Foto: Privat/SVT

Pojke tuppade av i åkattraktion – fick plastband runt halsen

Uppdaterad
Publicerad

En tioårig pojke tuppade av efter att han fått ett plastband runt halsen i en av åkattraktionerna på Axels tivoli i Landskrona i torsdags. Tivolit sätter nu in fler kontroller för att öka säkerheten.

På mindre än två veckor har två olyckor inträffat på Axels tivoli. Den första var på Kiviks marknad, där en uppblåsbar rutschkana kollapsade den 16 juli. Och under torsdagskvällen skadades en tioårig pojke när han åkte spökattraktionen Dracula's Castle, vilket Aftonbladet för först att rapportera om.

En del av åkturen går i mörker och för att skrämma besökarna släpps plastband ner framför ansiktet. Två av plastbanden hade fastnat i varandra, vilket gjorde att pojken fick dem runt halsen och fastnade utan att förstå vad som hände. Till slut släppte banden.

Föräldrarna skärrade

– Han tuppade av och vaknade till först när han kom ut ur karusellen. Då såg vi att han var panikslagen. Vi har varit hos läkaren, han fick någon form av syrebrist. Han har en minneslucka kring det som hände men mår under omständigheterna okej, säger Philip som är pappa till pojken.

Hur gick tankarna precis efter att det hade hänt?

– Där och då handlar man impulsivt. Allt fokus är på att få sonen lugn. Men det klart att man är skärrad, man tänker på hur det hade kunnat gå om banden inte hade släppt, säger han.

Extra besiktningar beställda

Ägaren och säkerhetsansvarig Tony Andréasson säger till SVT att något sådant här inte ska få hända.

– Det finns inga plastband kvar, jag har själv tagit bort dem.

Nu är två extra besiktningar av tivolit beställda. En före Hx-festivalen i Helsingborg kommande helg och en innan Malmöfestivalen i augusti.

– Det är inget krav, det är helt på eget bevåg för att både vi och besökarna ska känna sig trygga, säger Tony Andréasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.