Trots flera åtgärder får Helsingborgs stad fortfarande klagomål som gäller elsparkcyklar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trafikchefen: ”Får in klagomål om elsparkcyklar varje vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Trots sänkt hastighet och parkeringsförbud på flera platser får Helsingborgs stad varje vecka klagomål gällande elsparkcyklar. Bland annat för att folk kör fort på trottoarerna.

Olyckor med elsparkcyklar ökar i Skåne, något som oroar flera läkare. I Helsingborg inträffade 2019 en dödsolycka med en elsparkcykel bara några dagar efter att fordonet lanserats i staden.

Sedan dess har Helsingborg stad kommit överens med företagen att skriva in i avtalen att det ska finnas långsamma zooner på flera platser. Bland annat vid stadsparken, Kullagatan och Helsingborgs central.

– Vi har jobbat mycket med bolagen för att hitta så bra lösningar som möjligt, säger Oskar Grönvall, trafikchef i Helsingborg.

Klagar på fortkörning

Det finns också parkeringsvärdar som ser till att elsparkcyklarna står på ett bra sätt, men trots detta inkommer det klagomål till kommunen.

– Det kommer in något varje vecka fortfarande, även om det var betydligt fler i början, säger Oskar Grönvall, trafikchef.

Bland annat handlar klagomålen om folk som kör fort på trottoarer.

– Regleringen med långsamma zooner sköts av gps och det har inte gått att göra sådan detaljsskillnad att införa det på trottoarer, säger Oskar Grönvall.

Just nu finns två elsparkcykelföretag i Helsingborg men ytterligare tre vill etablera sig i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.