Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det höga flödet av containrar i Helsingborgs hamn har varit ett passande sätt att föra in större mängder kokain i landet, men senaste halvåret har tullverket inte gjort ett enda beslag av kokain – hör mer i klipept ov Foto: Erik Ragnar Danielsson

Tullens insatser har stoppat kokainet i Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

De tidigare rekordbeslagen av kokain har sedan i maj lyst med sin frånvaro i Helsingborgs hamn. Tullen menar att de riktade insatserna gjort nytta men att kokainet hittat en annan väg in i landet.

De senaste åren har det vid flera tillfällen rapporterats om rekordbeslag av kokain i Helsingborgs containerhamn.

Det har dessutom konstaterats att Helsingborgs containerhamn troligtvis har fungerat som central importpunkt för kokain till norra Europa.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Men nu menar Tullverket att det har avstannat. De har nämligen inte gjort beslag av ett enda gram kokain i containerhamnen sedan i maj tidigare i år.

– Söklampan är på Helsingborgs hamn så det är inte lönsamt att fortsätta ta in kokain här. Den stora införseln via containerhamnen har försvunnit, men vi har gjort mindre beslag som kommer via färjorna, och den mängden är troligtvis avsedd för den svenska marknaden, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Riktat arbete mot direktlinje från Sydamerika

De stora beslagen är ett resultat av en ökad kontrollfrekvens och ett riktat arbete mot hamnens direktlinje från Ecuador.

– Men faran är inte över. Hamnen har ju fortfarande den intressanta linjen från Sydamerika och så länge den finns är det ett hot och då måste vi fortsätta jobba i hamnen, säger han.

Kokainet tros ha flyttat

De tror inte heller att tullen har missat att upptäcka partier som tagit sig in via Helsingborg utan snarare att distributionskedjan har flyttat till en annan hamn, troligen utomlands.

– Vi borde ha hittat det om det kommit till Sverige, Med största sannolikhet har det lämnat landet, säger Martin Petersson.

I videon hör du varför tullen tror att kokainet försvunnit från containerhamnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet