Kommunrevisionen, som granskat kommunens verksamhet förra året, föreslår nu nej till ansvarsfrihet för nämnden. Foto: SVT

Brister i kunskap och arbetsledning – orsaker bakom socialens kris i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapsbrister hos både handläggare och ledning – så förklaras orsakerna bakom de missförhållanden som avslöjades på socialtjänsten i Båstad i höstas. Men visselblåsarna väntar fortfarande på konkreta åtgärder.

Drygt tre månader har gått sedan enhetschefen Yasra Delpisheh och socialsekreteraren Sara Hernandez i Båstad blåste i visslan. De var nyanställda och krävde gehör för den larmrapport som Sara skrivit och som lyfte fram allvarliga problem på enheten för barn och unga.

De lex Sarah-anmälningar som gjordes i samband med larmrapporten har nu utretts, av en extern konsult, och lämnats över till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Missförhållanden i Båstads kommun

Vill veta på hur enheten ska vidare

Resultaten av utredningen förvånar dem inte.

– Där framgår att det varit kunskapsbrister hos tidigare handläggare, men också att det varit ett frånvarande ledarskap som också haft kunskapsbrister, säger Sara Hernandez.

– Det är rimliga slutsatser, men däremot har man inte lyckats ringa in hur vi ska åtgärda problemen.

Anklagelserna är allvarliga, konstaterar även Thomas Nerd (S), ordförande i bildningsnämnden sedan förra januari:

– Det är brister i rutiner, uppföljning, struktur och ledarskap. Vi kan inte säga att det fungerar bra i dag, men vi har i alla fall en ledning som arbetar efter de bästa intentioner, säger han.

Thomas Nerd (S) väntar sig att någon eller några ställs till svars för det kaos som uppdagats inom socialtjänsten i Båstad.

Kräver ansvar

IVO ska nu avgöra om kommunens utredning av lex Sarah-anmälningarna är tillräcklig. Myndigheten har också en pågående verksamhetstillsyn av Båstad som planeras bli färdig inom ett par månader.

Parallellt pågår också en kommunrevision som ska utreda vad som gått fel. Den väntas bli klar i februari.

– Förr eller senare måste vi närma oss en diskussion om ansvarsfrågan, både inom förvaltningen och politiken, säger Thomas Nerd.

Vill avvakta utredningen

Det har varit omfattande personalförändringar inom socialtjänsten sedan i somras.

Den tidigare chefen för individ- och familjeomsorgen valde att lämna sin tjänst i höstas. Fyra socialsekreterare har också slutat. Henrik Andersson, bildningschef, har fråntagits sitt chefsansvar för socialtjänsten medan utredningar pågår.

Att utkräva ansvar är för tidigt, anser Johan Olsson Swanstein (M), kommunalråd i Båstad sedan ett år tillbaka.

– Låt oss återkomma till frågan när revisionens rapport kommer i februari, säger han.

Exempelfall – övergreppet togs inte på allvar

En tonårsflicka utsätts för sexuella övergrepp av flera pojkar på skolan. Skolan anmäler. Ärendet blir liggande under tre månader innan handläggare kontaktar flickan. Ingen polisanmälan görs.

Slutsatser enligt lex Sarah-utredningen: Bristande handläggning och avsaknad av fungerande rutin för att hantera orosanmälningar. Orsaken grundar sig även i ett större systemfel gällande bristande dokumentation, bristande arbetsledning och arbetsmiljö, avsaknad av riktlinjer, rutiner och egenkontrolll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet