Foto: SVT

Vården meddelade inte dåliga värden – kvinna avled

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i nordvästra Skåne hade låga blodvärden och sökte vård flera gånger, utan att vården reagerade. Tröttheten kvinnan hade känt i flera månader visade sig bero på cancer i tjocktarmen och hon avled ett år senare. Detta kunde ha förhindrats, menar dottern som nu anmäler vården till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kvinnan hade i flera decennier lidit av kronisk tarminflammation och gick därför regelbundet till mag- och tarmmottagningen i Helsingborg.

Sommaren 2015 ställdes ett läkarbesök in med löfte om ett nytt besök – men en kallelse kom aldrig, skriver kvinnans dotter i anmälan.

Några månader senare drabbades kvinnan av flera infektioner och sökte sig till en vårdcentral i Helsingborg och fick antibiotika.

Ett halvår senare hade tillståndet inte blivit bättre.

Låga blodvärden följdes inte upp

Under våren 2016 sökte hon vård två gånger för extrem trötthet, då togs två blodprov. Det visade sig att hon hade ett blodvärde på 63 och att provet månaderna innan visade på liknande låga nivåer.

Kvinnor bör ligga på mellan 120-150 i blodvärde. Men vården hade inte följt upp det första blodprovet, skriver dottern.

Hade cancer i tjocktarmen

Först efter det sista provet påbörjade läkarna en undersökning och det visade sig att kvinnan hade cancer i tjocktarmen. Ett år senare avled hon.

Kvinnans dotter har anmält både lasarettet och vårdcentralen till IVO.

SVT har kommit i kontakt med vårdgivaren men anmälan lämnades in nyligen och ärendet har inte hunnit utredas. Sedan förra året kom en ny lag som gör att IVO endast utreder klagomål om patienten först fått ett svar från verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.