Insatstyrkan bröt upp dörren till 27-åringens bostad i Örkelljunga när han greps i slutet av april förra året. Foto: Mikael Nilsson

Vill neka skadestånd till gripen Örkelljungabo

Publicerad

Den 27-årige Örkelljungabo som greps misstänkt för medhjälp till terrordådet på Drottninggatan förra året, bör inte få skadestånd. Det skriver åklagaren i ett remissvar till justitiekanslern. 27-åringen har begärt 6 000 kronor i skadestånd av staten.

Akilov ska ha avslöjat sina terrorplaner för den då 26-årige Örkelljungabon en månad före dådet på Drottninggatan i Stockholm. Mannen greps först ett par veckor efter dådet för medhjälp men han friades senare från alla misstankar och avskrevs från utredningen.

I våras ansökte mannen om ersättning på 6 000 kronor för de två dygn han satt frihetsberövad och förhördes av Säpo.

Kontakter med Akilov viktiga

I remissvaret tar åklagaren fasta på mannens kontakter via nätverkstjänsten Whats app med Akilov. ”Kontakterna har bestått i att sökanden i chattkontakter med Rakhmat Akilov bland annat den 15 mars 2017 blivit informerad om Akilovs planer att köra på människor (otrogna) med en stor lastbil i centrala Stockholm”, skriver åklagare Hans Ihrman till JK, som nu ska fatta beslut i skadeståndsärendet.

Men 27-åringen från Örkelljunga tog inte diskussionen på allvar ”då han ansåg att mannen var tokig” framgår det av förundersökningen.

SVT Nyheter Skåne har sökt 27-åringens ombud. Han har svarat att han kan uttala sig om ärendet först om några dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örkelljunga

Mer i ämnet