Många temporära byggnader har satts upp i Åre inför alpina VM. Foto: SVT

Åre i ny skrud inför VM

Uppdaterad
Publicerad

På måndag invigs alpina VM i Åre och byn har förvandlats en hel del inför det stora mästerskapet.

Det är febrilt arbete i byn för att få allt klart till VM starten. Åre torg kommer att bli festivalområde, parkeringen vid tågstationen kommer att bli sponsorernas egna plats och på arenan har man också byggt om:

Niklas Carlsson,vd Åre 2019 Foto: SVT
Alpina VM 2019

– Vi har byggt en ny läktare för 3000 personer, flera tält med publikmat, mediacenter, volontärscenter men vi har minskat de temporära byggnaderna jämfört med 2007 men det blir ändå många, säger Niklas Carlsson, vd Åre 2019.

Har byggt 4000 parkeringsplatser

Det kommer att vara mycket folk i och runt byn under VM och ett orosmoment har varit trafiksituationen. Därför har arrangörerna gjort två Park & Ride-anläggningar utanför byn:

– Vi har nu 4000 p-platser i Duved och Såå och därifrån går det bussar regelbundet,  säger Niklas Carlsson, vd Åre 2019.

Grönt ljus efter officiell snökontroll

Det har varit många timmars preparering i backarna och Internationella skidförbundet FIS har gjort sin snökontroll och gett grönt ljus för tävlingarna:

– Det är inget ställe som har mindre än 80 centimeter och det är troligtvis mer än så, säger Anders Sundqvist, sportchef för Åre 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM 2019

Mer i ämnet