Arkivbild. Foto: SVT

Bara sex av länets A-traktorer är besiktade

Publicerad

Senast den 20 maj ska alla A-traktorer som ska rulla på vägarna ha besiktats. Det är nämligen ett nytt krav på A-traktorer. Nu riskerar hundratals fordon körförbud.

Med ungefär två månader kvar tills regeln börjar gälla meddelar Transportstyrelsen att endast sex A-traktorer i Jämtland och Härjedalen genomgått kontrollbesiktning. I länet finns 490 traktorer och 484 av dem behöver alltså besiktas innan 20 maj för att kunna fortsätta rulla på vägarna.

”Inte trafiksäkra”

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Kravet på besiktning för A-traktorer är en anpassning till EU-lagstiftningen och införs för att öka trafiksäkerheten. A-traktorer besiktas hos företag som besiktar personbilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet