Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ylva Andersson, tillförordnad vd, om vad som avgör hur det planerade datacentrets enorma elförbrukning påverkar elpriset för Jämtkrafts kunder. Foto: 3D House & Nordisk Kombinationer Arkitekter och Maria Harning/SVT

Datacentret i Verksmon tar hälften av Jämtkrafts produktion – kan påverka elpriset

Publicerad

Fullt utbyggt kommer datacentret som planeras i Östersund att förbruka hälften av den el som Jämtkraft producerar i dag. Kommer det att påverka elpriset för Jämtkrafts övriga kunder? I klippet svarar Jämtkrafts vd Ylva Andersson.

I dag producerar Jämtkraft omkring 2 terrawattimmar, TWh, el per år. Största delen genereras av vatten- och vindkraft. Ecodatacenter räknar med att deras datacenter i Verksmon kommer att förbruka 1 TWh per år. 

Med den gångna vintern i åtanke så kan man ju undra om det kommer att leda till ett högre elpris?

– Det är jättesvårt att svara på, säger Ylva Andersson, tf vd på Jämtkraft till SVT Nyheter Jämtland.

Just nu planeras och byggs flera anläggningar i Sverige som kommer att behöva betydligt mer el än datacentret i Verksmon: produktionen av fossilfritt stål i Norrbotten, batterifabriker i både Skellefteå och Timrå, och ännu fler stora datacenter, är några av dem.

En genomgång som tidningen Fokus gjort visar att efterfrågan på el kommer att öka med mer än 100 TWh. Även Energimyndigheten spår att elproduktionen i Sverige måste öka kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet