Stor glädje hos ÖFK när det står klart att de är vidare till slutspelet i Europa League. Foto: Bildbyrån

Detta är Östersunds FK:s resa i Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Lilla David har tagit sig an flera Goliat – och nästan varje gång gått vinnande ur striden. Vi talar så klart om Östersunds FK:s magiska resa i Europa League, där de besegrat storklubbar som turkiska Galatasaray och grekiska PAOK Thessaloniki.

Här kan du se en sammanfattning av ÖFK:s matcher i Europa League under sommaren, hösten och vintern 2017, och in på 2018.

Juli 2017

13 juli: ÖFK skräller och besegrar turkiska storklubben Galatasaray med 2-0 på hemmaplan i deras första kvalmatch. Redan inför denna match var ÖFK borträknade av många.

ÖFK i Europa League

20 juli: Truppen åker till Turkiet för en returmatch som visas på storbildsskärm på skidstadion i Östersund. Matchen slutar 1-1 och ÖFK skräller igen genom att gå vidare till nästa kvalomgång.

Drygt 8000 personer följde matchen mellan ÖFK och Galatasaray på skidstadion. Foto: SVT

27 juli: ÖFK möter Fola Esch från Luxemburg på Jämtkraft Arena. Stjärnan Saman Ghoddos tvingas vila efter en lättare skada, men ÖFK vinner ändå med 1-0.

Augusti 2017

4 augusti: På bortaplan i Luxemburg vinner ÖFK än en gång med 2-1 mot Fola Esch. De passar även på att fira ordentligt i omklädningsrummet efter vinsten med både sång och dans.

17 augusti: ÖFK lottas härnäst mot grekiska PAOK Thessaloniki.

På bortaplan blir det för första gången i Europa League en tung förlust för ÖFK med slutresultatet 3-1. För att ta sig vidare från kvalet till gruppspelet måste ÖFK vinna med 2-0 i returmötet på Jämtkraft Arena.

24 augusti: PAOK kämpar på bra, men efter två mål av Saman Ghoddos och en otrolig räddning av Aly Keita i 94:e minuten vinner ÖFK med 2-0. Därmed går laget vidare till nästa steg – gruppspelet.

September 2017

14 september: ÖFK delas in i en grupp tillsammans med Athletic Bilbao (Spanien), Hertha Berlin (Tyskland) och Zorya Luhansk (Ukraina).

Först ut var ett bortamöte mot Zorya Luhansk. ÖFK går vinnande ur matchen med 2-0 och tar direkt ledningen gruppen.

28 september: När ÖFK tar emot Hertha Berlin på Jämtkraft Arena är förväntningarna höga. Efter en kall straffspark av lagkaptenen Brwa Nouri tar ÖFK ledningen med 1-0. Ett resultat som står sig matchen ut.

Oktober 2017

19 oktober: Det är dags att möta favorittippade Athletic Bilbao på hemmaplan. ÖFK skapar många chanser, men efter att Aly Keita snubblar och bjuder Athletic Bilbao på deras första mål blir det en liten uppförsbacke. Matchen slutar till sist 2-2 efter ett sent mål av Bilbao och ÖFK tar med sig en poäng.

ÖFK:s Alhaji Gero (till vänster i luften) firar tillsammans med Saman Ghoddos efter att han kvitterat till 1-1 mot Athletic Bilbao. Foto: Bildbyrån

November 2017

2 november: I returmatchen mot Athletic Bilbao på bortaplan i Spanien blir det ett tuff möte där ÖFK förlorar sin första match i gruppspelet med 1-0.

23 november: ÖFK bjuder på show på Jämtkraft Arena när de tar emot Zorya Luhansk på hemmaplan. Efter ett självmål av Luhansk och ett vackert mål av Saman Ghoddos blir 2-0 resultatet som tar ÖFK vidare till slutspelet i Europa League.

December 2017

7 december: ÖFK spelar den sista gruppspelsmatchen på bortaplan mot Hertha Berlin på Olympiastadion.

Efter ett mål av Sotirios ”Sotte” Papagiannopoulos och en snabb retur av Hertha Berlin så står det 1-1 när domaren blåser av för straff för ÖFK. Men Hertha Berlins målvakt räddar Brwa Nouris straffspark, och krysset leder till att ÖFK inte vinner sin grupp utan hamnar på en andra plats.

Brwa Nouri omfamnar Sotirios Papagiannopoulus efter hans första mål i Europa League. Foto: Bildbyrån

11 december: ÖFK lottas mot det engelska storlaget Arsenal FC. Slutspelsmatcherna kommer spelas den 15 och 22 februari 2018.

Februari 2018

15 februari: ÖFK tar emot Arsenal hemma i Östersund, men förlorar tungt med 0-3 inför cirka 8.000 åskådare. ÖFK missar en straff i slutminuterna.

22 februari: Östersunds FK vinner mot Arsenal på bortaplan med 2-1 på Emirates stadium i London. Trots seger slutar resan här och ÖFK åker ur Europa League.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i Europa League

Mer i ämnet