Foto: SVT

Eftersök av björn avslutat

Uppdaterad
Publicerad

Eftersöket efter den björnhona som i lördags attackerade en 21-årig jägare, har avblåsts. Björnhonan tros inte vara skadeskjuten.

Det var i lördags förmiddag som en 21-årig älgjägare blev attackerad och biten av en björnhona. 21-åringen gick med hund som fick ståndskall på vad som bedömdes om älg.

När 21-åringen närmade sig hunden så dök plötsligt två björnungar upp, och strax därefter gick björnhonan till attack. 21-åringen hann avlossa två skott mot björnen.

björnattack Gåxsjö

Bara timmar efter händelsen beslutade polisen att inleda ett eftersök av björnhonan, eftersom hon kunde vara skadskjuten. Under måndagsmorgonen fick till slut länsstyrelsens naturbevakare med hjälp av en spårsökhund, upp spår efter honan.

– Vi följde hennes spår i några kilometer, berättar Nicklas Blad, naturbevakare hos länsstyrelsen. Vi såg inga tecken på att hon skulle vara skadad, så därför beslutade polisen att avsluta eftersöket.

De två björnungarna har man också spårat, men de befann sig inte på samma ställe som björnhonan.

– Troligtvis lämnar björnhonan björnungarna nu och söker ett eget ide, säger Nicklas Blad till SVT Jämtlandsnytt. Men de är så pass stora nu så de ska klara sig själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

björnattack Gåxsjö

Mer i ämnet