Järv på Skansen Foto: Jonas Ekströmer /TT

Kraftig ökning av järvkullar i länet

Publicerad

Järvstammen i Jämtland och Härjedalen ser ut att öka. I år har 55,5 föryngringar konstaterats länet och det är betydligt fler än året innan.

Inventeringen av järv pågår mellan den 1 februari och den 31 juli.  Under 2018 har 58 föryngringar (kullar) konstaterats i länet, men flera av dessa delas mellan Norge och andra län. Med hänsyn till det landar länsstyrelsen i att det finns 56 järvföryngringar i länet.

Det är en kraftig ökning jämfört med 2017, då 32 föryngringar konstaterades i länet. Omräknat i antal järvar så landar järvpopulationen i länet på 240 individer. Under förra året var den siffran 207.

Flest järvar i Jämtlands län

Enligt samma beräkningsmodell så finns det 583 vuxna järvar i landet. Det innebär att länet har 41 procent av landets järvpopulation. Men fortfarande ligger landets järvpopulation under miniminivån på 600 järvar.

De 56 föryngringarna i länet ligger klart över miniminivån på 23,5. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer