Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen häktades de misstänkta som suttit anhållna för helgens polisbeskjutning.Förhandlingarna skedde bakom lykta dörrar och vår reporter summerar händelseförloppet. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Två män häktade efter helgens polisbeskjutning i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Båda männen som varit anhållna sedan helgens polisbeskjutning i Östersund har under onsdagseftermiddagen häktats vid Östersunds tingsrätt.

Strax efter lunch på onsdagen häktades en 24-årig man på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Han häktas med restriktioner, vilket innebär att han inte får ta emot besök under häktningstiden.

– Beslutet (att klienten blir häktad) var väntat och vi har inte tagit något beslut om vi ska överklaga än, säger Erik Vinger Alverlind, försvarsadvokat till 24-åringen.

Polisbeskjutning i Östersund

Senare under eftermiddagen häktades även den 18-åring som suttit anhållen. Även han häktas på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Han häktas också med restriktioner.

Skickade in begäran om häktning

Det var tidigare under onsdagsförmiddagen som Emil Tiberg åklagaren som leder utredningen skickade in begäran om häktning av de två misstänkta männen.

– Det är sammantagen bedömning som finns i ärendet som fått mig att skicka in häktningsframställan, säger Emil Tiberg.

De båda männen som nu begärs häktade är hemmahörande i Sverige men inte i länet. Den ene är 18 år gammal och skriven i Stockholmsområdet. Den andre är 24 år och saknar för närvarande folkbokföringsadress.

Enligt häktingsframställan ska det misstänkta mordförsöket ha inträffat på Odenskogsvägen i Östersund.

Tidigare dömda

Båda männen har tidigare dömts för en rad olika brott. 24-åringen har bland annat dömts för försök till bedrägeri och narkotikabrott.

18-åringen är tidigare dömd för bland annat rån, övergrepp i rättssak och ringa bedrägeri.

– Min klient förnekar brott och är besviken över tingsrättens beslut. Vi ska analysera situationen och diskutera om vi ska överklaga häktningsbeslutet, säger Kristoffer Ståhl, försvarsadvokat för 18-åringen.

Även 24-åringen förnekar brott.

Polisutredningen kring händelsen i Östersund fortsätter. Bland saker som hittills tagits i beslag är flyktbilen.

Senast 15 september måste åklagaren väcka åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbeskjutning i Östersund

Mer i ämnet