Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planschen fylldes med tankar om ett nytt föreningshus – hör Ida Collin berätta om idéerna i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Ny chans för Idéstugan i Norråker – bybor vill se ett nytt föreningshus

Publicerad

Idéstugan i Norråker i Strömsunds kommun totalförstördes i en brand i slutet av augusti. Nu har bybor samlats för att skissa på ett nytt föreningshus och vilka aktiviteter det kan erbjuda.

– Det har kommit väldigt många förslag på vad man vill att det nya huset ska bli, säger Ida Collin, ordförande Övre Tåsjödalens framtidsförening.

Huset som användes till föreningsverksamhet, butik och lägenhetshus kunde inte räddas när det började brinna en tidig morgon i augusti. Det som blev kvar var bland annat dokument och en fiberhub som försörjer byborna med internet.

Sedan branden har huset stått öde och inväntar ett rivningstillstånd från kommunen.

– Det har varit upp och ner. Det blev lite bökigt eftersom det här var vår vallokal och föreningarna har fått hitta nya lokaler. Det är sorgligt att vi tappat det vi haft men det har väckt många tankar och idéer, säger Ida Collin, ordförande Övre Tåsjödalens framtidsförening.

”Som en nystart”

Framtidsföreningen ser dock ljust på framtiden och bjöd in bybor till en workshop, där de fick berätta sina tankar om vad ett nytt idéhus skulle kunna bli. Men ännu är det oklart om det blir ett nybygge på samma plats eller om föreningen ska köpa ett befintligt hus och renovera det.

– Det känns lite som en nystart också. Huset har alltid funnits här och nu kan vi börja om och byborna får en chans att tycka till vad de vill ha i lokalen, säger Ida Collin.

Hör Ida Collin berätta om vad det kan bli i det nya idéhuset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.