Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gick väldigt väldigt fort” – hör Yvonne Stoltz berätta om branden i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Yvonne Stoltz förlorade sitt hem när Idéstugan i Norråker brann

Publicerad

Yvonne Stoltzs lägenhet totalförstördes när Idéstugan i Norråker brann i slutet av augusti. Hon förlorade sitt hem och allt hon ägde – kvar blev några jultomtar som stod i källarförrådet.

– Det är mycket sorg i att jag har förlorat mitt hem och min trygghet, säger hon.

Yvonne Stoltz väcktes av att det ringde ivrigt på dörren tidigt en morgon i augusti. Utanför stod en man som sa att det brann och att hon skulle skynda sig ut. Det var Norråkers föreningshus, Idéstugan, som hade fattat eld och längst upp bodde Stotz.

Efter branden fick hon flytta in till en stuga hos en bybo – idag har hon hittat en lägenhet som hon hyr möblerad.

– Det var som att mitt liv tog slut även om jag är otroligt tacksam att jag lever idag. Första dagarna var det fruktansvärt jobbigt. Nu åker jag förbi och har vant mig att se den svarta övervåningen. Där har jag bott och stortrivts, säger Yvonne Stoltz, Norråker.

Blickar framåt

Stoltz försöker ändå hålla humöret uppe och har planer på att flytta tillbaka till Sundsvall. Hon säger att det är lite spännande att börja om på nytt, trots allt.

– Jag säger som kungen ”nu vänder vi blad”. Det här blir en ny bok som jag ska fylla med händelser, säger Yvonne Stoltz.

Startade i soptunnan

Enligt initiala uppgifter misstänktes branden ha startat på balkongen, men enligt polisens utredning startade branden i en soptunna intill huset. Utredningen pågår fortfarande och polisen väntar på provsvar för att utesluta brännbara vätskor.

– Brottsrubriceringen är allmänfarlig vårdslöshet. Vi har ingen misstänkt och inga vittnen i nuläget. Men det är inte första gången det börjar brinna soputrymmen, säger Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen.

Hör Yvonne Stoltz berätta om branden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.