Foto: SVT

Östersundshem har presskonferens om Kindberg-affären

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshem är inblandat i Kindberg-affären. Det visar den internutredning som presenterades på tisdagsmorgonen.

Det är Östersundshems tillförordnade vd Christer Sundin och den nye ordföranden, kommunens ekonomidirektör Unto Järvirova, som håller i presskonferensen.

Ordföranden börjar med att berätta att man velat undersöka om Östersundshem varit inblandat i någon form av ekonomisk brottslighet i den här affären.

Östersundshem överfakturerat

Daniel Kindberg, som också är ordförande i fotbollsklubben ÖFK, blev först avstängd från sitt jobb som vd i Östersundshem, sedan sa han upp sig. 

En revisionsbyrå har på uppdrag av Östersundshem bland annat undersökt Kindbergs tjänstedator och e-posttrafik. Där har bland annat mejl som innehåller formuleringen ”det gäller att dra in slantar till ÖFK” hittats.

Utredningen visar enligt tf vd Christer Sundin att Östersundshem blivit överfakturerat. Bolaget ska ha betalat nästan 11 miljoner kronor till Peab för sådant man inte har beställt eller fått.

Östersundshem säger att 4,6 miljoner av dessa pengar har gått vidare till ÖFK. Var resterande 6,1 miljoner kronor tagit vägen vet man inte.

– Det är tragiskt, säger Christer Sundin.

Fortsätter utreda

Östersundshem ska nu titta närmare på utredningen och även göra fler efterforskningar innan man bestämmer hur man ska gå vidare.

– Vi fick utredningen först för tolv timmar sedan, säger kommunens ekonomidirektör Unto Järvirova.

Kajsa Jacobsson, presschef hos Peab, säger i en kommentar att Peab samarbetat med Östersundshem i deras utredning:

– Vi vill ha all fakta på bordet och vi accepterar ingen form av ekonomisk brottslighet i vår verksamhet.

Omfattande uppdrag i andra bolag

Östersundshem har en sponsringspolicy på 2 miljoner kronor per år, varav 500 000 går till ÖFK. Där finns inga anmärkningar i utredningen.

– Vi har fått valuta för de pengarna då vi kunnat använda spelarna i olika sammanhang, säger Christer Sundin.

Daniel Kindberg har haft kopplingar till minst elva företag och föreningar.

Här konstaterar utredningen att Kindberg har haft omfattande uppdrag hos andra bostadsföretag – något som enligt Unto Järvirova strider mot Östersundshems policy när det gäller bolagets tjänstemän.

Östersundshems styrelse har godkänt Daniel Kindbergs intressen i andra bolag då han inte skulle ha varit aktiv i dessa – men utredningen visar alltså, enligt Christer Sundin att han varit aktiv.

SVT söker Daniel Kindberg för en kommentar.

LÄS MER: Det här visar Östersundshems utredning

Kindberg-affären

Visa

Daniel Kindberg var vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och samtidigt ordförande i fotbollsklubben Östersunds FK. Den 17 april gjorde polisen razzia mot Daniel Kindberg som greps och anhölls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Hans dator togs i beslag.

Daniel Kindberg lämnade sin tjänst som vd i Östersundshem och tog timeout som ordförande i ÖFK, men på senare tid har han arbetat en del med spelarövergångar och Potters flytt till Swansea.

Bakgrunden ska vara att ett företag i Sollefteå har skickat bluffakturor till PEAB och fått pengar därifrån. Pengarna ska sedan ha skickats vidare till ÖFK.

Förutom Kindberg så är företagaren i Sollefteå och en anställd hos PEAB misstänkta.

När Östersundshems styrelse fick förhandsinformation om den internutredning som pågår valde samtliga ledamöter att avgå. Ett extra kommunfullmäktige utsåg en ny tillfällig styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet