Bosse Svensson (C) och Pär Löfstrand (L) har olika åsikter om ägardirektiven för Jämtkraft Foto: SVT

Paragraf om Långforsen plockas bort ur Jämtkrafts ägardirektiv

Publicerad

I ägardirektiven för Jämtkraft föreslås den särskilda skrivningen om Långforsen att plockas bort. Det innebär att Jämtkraft kan bygga ut Långforsen i enlighet med de tillstånd man har.

Det var för två år sedan, 2017, som Jämtkrafts ägarkommuner lade till en paragraf om Långforsen i ägardirektiven. I paragrafen stod att en överlåtelse av kraftverket till lokala intressen skulle utredas. Under tiden fick ingen utbyggnad ske i kraftverket.

Nu tas paragrafen bort helt och hållet.

– Den behövs inte längre, eftersom frågan är utredd, säger kommunstyrelsens ordförande i Östersund, Bosse Svensson (C).

– Jag tycker att man ska införa en ny paragraf där man säger att vi som ägare vill att Jämtkraft ska riva ut kraftverket och återställa forsen, säger Pär Löfstrand (L).

Svårt att överlåta menar Jämtkraft

Den utredning som Jämtkraft tidigare presenterat visade att en överlåtelse för rivning blir svår att genomföra.  Den förra styrelsen rekommenderade en renovering av kraftverket och dammen.

Men både Bosse Svensson (C) och Pär Löfstrand (L) hyser gott hopp om att surdegen kring Långfors kraftstation kommer att lösas.

– Jag är inte orolig, säger Pär Löfstrand (L). Det är en ny ledning och en ny styrelse i Jämtkraft nu. Jag tror att de är kloka.

På torsdag tas frågan om ägardirektiven upp i Östersunds kommun. Årsstämman för Jämtkraft hålls i maj.

Fakta Långforsen

Visa

Sedan vårfloden 2010 har ingen el kunnat producerat i Långfors kraftverk i Långan. Vårfloden förstörde delar av kraftverksdammen och själva kraftstationen är i stort behov av renovering.

Sedan dess har en juridisk process pågått, där Kammarkollegiet velat att tillståndet för kraftverket ska återkallas. Det kravet avslogs i domstol. Jämtkraft har samtidigt fått tillstånd från Mark-och miljödomstolen om att renovera dammen och att ersätta den gamla kraftstationen med en ny.

2017 beslutade ägarkommunerna, Åre, Krokom och Östersund att frågan om en överlåtelse av kraftverket skulle utredas. Under tiden förbjöds Jämtkraft att göra något i Långfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Långforsen

Mer i ämnet