Försvarsadvokat Jan-Åke Nyström företräder Peabmannen Foto: Barbro Sellin/SVT

Peabmannens advokat: ”Förtroendet för Daniel Kindberg har funnits hela vägen upp till Peabs högsta topp”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Peabmannen beskrivs av åklagaren som en mellanhand. En person som tagit emot och attesterat falska fakturor på uppdrag av Daniel Kindberg och sett till att Peab fått betalt av Östersundshem.

Försvarsadvokat Jan-Åke Nyström beskriver Peabmannen som lojal mot sin arbetsgivare. Han har ingen koppling till ÖFK, är inte ens särskilt fotbollsintresserad och har inte tjänat en krona på det som beskrivs i åtalet.

– Förtroendeentreprenad bygger på alla parters lojalitet med varandra. Min klient har aldrig haft anledning att ifrågasätta att allt varit korrekt och förtroendet för Daniel Kindberg har funnits hela vägen upp till Peabs högsta topp, säger Nyström.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Fler har attesterat

Peabmannen har enligt Nyström inte varit operativ ute på byggen. Han har räknat på jobb och haft ett övergripande personalansvar. Han uppges ha blivit sårad när åklagaren förra veckan beskrev hans position på Peab som underordnad.

Nyström påpekar att det inte bara är hans klient som attesterat fakturor. Ytterligare två personer har gjort detta. Det har på Peab funnits ett system med dubbla attester som fungerar så att var och en är ansvarig för sina attester.

– Varför är det bara jag som är åtalad, har han frågat sig berättar advokaten.

Avvisar skadestånd

Nyström kommenterar åklagarens skur av power-point bilder från förra veckan.

– Det gäller att hålla i sär vad som är ostridigt och inte.

När det gäller skadeståndet avvisar Peabmannen dessa krav från Peab och Östersundshem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet