Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bedömer SCA naturvärden i skogen och därför har skog – som av den ideella naturvården bedömts som naturskog som behöver skyddas – ändå avverkningsanmälts. Hör SCA:s skogsekolog Anna Cabrajic förklara i videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Skogsbolaget om missade miljömål: Vi avverkar inte skog som ska sparas

Uppdaterad
Publicerad

Många miljöåtgärder görs i skogen, men det räcker inte för att nå miljömålet för skogen. Skyddsvärd skog som borde sparas avverkas ändå. Det slås fast i den senaste miljömålsrapporten.

SCA är ett av de skogsbolag som kritiserats för den typen av avverkningar. En kritik som tillbakavisas.

– Vi har lagkrav och FSC-krav och avverkar inte skog som ska sparas, säger skogsekolog Anna Cabrajic vid SCA.

Det har gjorts många miljöförbättrande åtgärder i skogen, fastslår Skogsstyrelsen. Det handlar exempelvis om naturvårdande skötsel, frivilliga avsättningar, rådgivning och utbildning som utförts av flera skogsbolag.

Trots miljöåtgärder missas målet

SCA har bland annat utfört naturvårdande åtgärder på över 1000 hektar i Jämtlands län och hållit en utbildning om naturvärden.

Striden om skogen

Men miljöåtgärderna räcker ändå inte till för att miljömået Levande skogar, som är beslutat av riksdagen, ska nås till år 2030. Det gäller både på länsnivå och landet i stort. Det fastslår Skogsstyrelsen i sin senaste miljömålsutvärdering.

Biologisk mångfald försvinner

En allvarlig konsekvens är att den biologiska mångfalden minskar. Orsaken är bland annat att skyddsvärda skogar som borde sparas, till exempel kalkbarrskogar i länet, ändå avverkas, enligt miljömålsrapporten.

Från naturskyddshåll menar man att utvärderingen visar vad man länge slagit larm om.

Idag råder högst delade meningar om vilka naturvärden som ska gälla vid bedömningen om en skog är skyddsvärd eller inte.

”Har inte tid att inventera arter”

Skogsbolagen kritiseras för att bortse från viktiga arter, medan miljöorganisationerna anklagas för att vara ”artfixerade”.

– Vi fokuserar i första hand på livsmiljöer, att inventera alla arter är för ineffektivt. Men vi gör kompletterande artinventeringar där det behövs, säger skogsekolog Anna Cabrajic vid SCA.

Ett exempel på detta visas i ett skogsområde utanför Börtnan, ägd av SCA, där bolaget får kritik för planer på att avverka skyddsvärd skog. I området har SCA både märkt ut delar av området som skyddsvärd nyckelbiotop, samtidigt som andra delar i samma område avverkningsanmälts.

SCA tillbakavisar kritiken. Det rör sig om olika bedömningar.

– Vi har gjort en egen artinventering här och de områden vi delvis tänker avverka i håller inte nyckelbiotopsklass, säger skogsekolog Anna Cabrajic vid SCA.

I videon ovan svarar SCA på kritiken gällande naturvärdesinventeringar och avverkning av skyddsvärd skog.

Miljömålet Levande skogar

Sverige har sexton miljökvalitetsmål, ett av dem är Levande skogar.

Målet utgörs av flera delmål, exempelvis att skogens biologiska mångfald ska bevaras och att arter har möjlighet att sprida sig inom sina naturliga utbredningsområden som en del i en grön infrastruktur.

Ett annat delmål är att hotade arter ska återhämta sig och livsmiljöer återställas i värdefulla skogar.

Tillståndet i skogen berörs också av andra miljömål exempelvis målet om Ett rikt växt och djurliv.

Skogsstyrelsen är den myndighet som har ansvar för att utvärdera miljömålet för skogen.

(källa: Skogsstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet