Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så avgörs om en skog är skyddsvärd, följ med skogsbiolog Sebastian Kirppu, ut till en gammal tallskog utanför Börtnan. ”Det här är en naturskog och den ska få stå kvar”, säger han om området som både avsatts för naturskydd och avverkningsanmälts samtidigt. Foto: Marie Selander, SVT.

Naturskyddsföreträdare om missade miljömål för skogen: ”Tillståndet är kaosartat”

Uppdaterad
Publicerad

Miljömålet för skogen kommer inte att uppnås till 2030 som läget ser ut nu. Det slås fast i en ny miljömålsrapport.

Från naturskyddshåll konstateras att slutsatserna är något man slagit larm om länge: att skyddsvärd skog avverkas.

– Tillståndet för den svenska skogen ur ett ekologiskt och biologiskt perspektiv är kaosartat, säger skogsbiolog Sebastian Kirppu.

I miljömålsrapporten för Jämtlands län slås fast att inget av de tolv miljömålen som är satta till år 2030 kommer att kunna nås om utvecklingen fortsätter som nu. Allvarligast är läget för den biologiska mångfalden i skogen. Miljömålet för skogen kommer inte heller att nås när det gäller landet i stort. Det visar samtidigt Skogsstyrelsens rikstäckande rapport som kom nyligen.

Skyddsvärd skog avverkas

Från miljöorganisationernas sida anser man att rapporterna ger dem – och flera forskare – rätt i den kritik de länge framfört: att skyddsvärda skogar fortfarande avverkas. Idag finns bara uppemot 15 procent naturskog kvar i Sverige; skogar med höga naturvärden, som aldrig kalavverkats.

Striden om skogen

Skogsbiolog Sebastian Kirppu, har arbetat med naturvärdesbedömningar på ett skogsbolag, men är numera aktiv inom föreningen Skydda skogen. Den dagen SVT träffar honom lär han tre praktikanter att bedöma naturvärden i ett skogsområde med gammal tallskog utanför Börtnan i Bergs kommun.

Kritik mot bristande bedömning av skog

Det råder dock delade meningar om hur bedömningen ska göras av en skog för att slå fast om den är skyddsvärd eller inte.

Delar av det aktuella skogsområdet i Börtnan har skogsbolaget SCA, som äger skogen, märkt ut som skyddsvärd (dvs som nyckelbiotop), medan andra delar av skogsområdet avverkningsanmälts. Något som får stark kritik av Sebastian Kirppu.

– Allt här är naturskog och ska inte avverkas, säger han.

Se hur det ser ut i skogen utanför Börtnan i videon ovan – och hör skogsbiolog Sebastian Kirppu både ge sin syn på saken och svara på kritik om ”artfixering”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet