Foto: SVT

Skoterförare utlöste stor lavin – fjällräddning utlarmad

Uppdaterad
Publicerad

En lavin utlöstes av två skoteråkare vid Ansätten, Föllingebygden i Krokoms kommun, på lördagen. Fjällräddning larmades ut för att söka igenom lavinområdet. Ingen person har dock påträffats i snön och eftersöket avslutades vid 16-tiden.

Vid 13.45-tiden kom larm om att en lavin av större omfattning utlösts i Ansätten, drygt sex mil nordväst om Krokom.

Lavinen är enligt de uppgifter polisen fått in 150-200 meter bred och den färdades cirka 300 meter ned längs fjället.

– Det är en ganska stor lavin för att vara i Sverige, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisen.

Utlöste lavinen – och åkte därifrån

Personen som larmade var i sällskap med en grupp skoterförare, och ingen av dessa saknas eller är skadad. Gruppen stod stilla när lavinen utlöstes. Det var två skoterförare som efter att ha utlöst lavinen sedan fortsatte mot Åkersjön utan att stanna och kontrollera situationen.

Polisen har preliminärt inga uppgifter om att någon ska ha dragits med, men tog ändå beslut om att skicka ut fjällräddare till platsen för att göra en genomsökning av området.

Det omfattar fjällräddare, lavinhundar samt polishelikopter som skickades till platsen. Vid 14.35-tiden var första fjällräddare på plats. Polishelikopter hämtade upp två hundförare med lavinhundar, för att vara på plats vid 14.45-tiden.

Vid 16-tiden avslutades insatsen utan att någon person påträffats i lavinområdet.

Polisen kritisk: Borde ge sig till känna

Mängder av laviner har rapporterats i Jämtlandsfjällen den senaste tiden, även med dödlig utgång den 22 mars. Att de två skoterförare som utlöste lavinen inte stannade och gav sig till känna kommenterar polisens Börje Öhman så här:

– Det handlar mer om etik. Polisen tycker att de borde stanna kvar och ge sig till känna, och bekräfta att de inte hade fler i sällskapet, säger Börje Öhman.

Flera laviner har under vintern utlösts i samma område, av skoterförare. Den 23 mars gick en lavin just på fjället Ansätten, även då fick sökpersonal sättas in för att kontrollera att ingen kommit till skada.

Ansätten är ett fjäll nära Bakvattnet i Krokoms kommun, Jämtland. Ansättens topp är 1090 meter över havet. Foto: Google Earth

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.