Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimatforskaren Torbjörn Skytt förklara hur vädrets variation och klimatet över längre tid är olika saker. Foto: Lukas Johansson/SVT

Snörik och kall vinter trots klimatvarning om kortare säsong – så hänger det ihop

Uppdaterad
Publicerad

Ständiga varningar om global uppvärmning och kortare vintersäsonger. Ändå har den här vintern hittills varit den snörikaste och kallaste på många år. Hur hänger det egentligen ihop? Klimatforskaren Torbjörn Skytt i Östersund förklarar.

Det har varnats om att vintersäsongerna blir kortare. Förra vintern gick skidåkare ihop med krav till FIS om att man ska minska sin klimatpåverkan för att rädda sporten, med bland annat förslag om en förskjuten säsong.

Den här vintern har det varit något tystare, kanske tack vare den kalla och snörika vintern. Men den globala uppvärmningen pågår, även om det inte direkt märks av just nu, säger Torbjörn Skytt, klimatforskare på Mittuniversitetet, Miun.

Finns global uppvärmning

– Det går inte att titta på enskilda år. Man måste se det över långa perioder och då visar det att det finns en global långsam uppvärmning, säger Torbjörn Skytt som menar att samma gäller för varma sommarveckor, precis som kalla vinterveckor.

Globalt sett blev 2023 det varmaste året genom tiderna.

Hör klimatforskaren förklara hur det hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.