Misstänkta terrorbrottet – det här hände i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

På valborgsmässoafton, 30 april i år, greps tre personer misstänkta för terrorbrott. Säkerhetspolisen gjorde en razzia i Strömsund och i Akalla. I samband med razziorna greps de tre och häktades senare misstänkta för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering.

En av de gripna, en man i 45-årsåldern, har kopplingar till Strömsund.

I Strömsund har det under en längre tid funnits en stor grupp uzbeker och det är till den gruppen den misstänkta mannen bedöms ha kopplingar.

Terrorgripna

Ett av tillslagen gjordes i en fastighet i Strömsund. En granne berättade för SVT att polisen under flera timmar var på gården och koncentrerade sig på ett skjul. Enligt grannen lastade polisen ut 10-15 tunnor eller stora byttor ur skjulet.

Internationella kopplingar

Säpo bekräftade senare att det fanns stora mängder beslag i utredningen och att det rörde sig om olika former av teknisk utrustning. Säpo har också bekräftat att de misstänktas planer handlade om terrorism och hade internationella kopplingar.

Senare greps och häktades ytterligare två personer och utredningen kom till sist att omfatta sex misstänkta. Ytterligare en av dessa, en 24-åring, har också koppling till Strömsund.

Det här vet vi om de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet