• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Daniel Kindberg väntar på att en rättslig prövning ska klaras av. Men, parallellt finns även korruptionsmisstankar. Foto: Mats Andersson/TT

Utredning kring Kindberg läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Rättsliga prövningen av den markaffär där Östersundshem köpte delar av Stadsdel Norr från ett Peabbolag, har nått vägs ände. Det bör innebära att Daniel Kindberg inte längre behöver befara påföljder av just den affären.

Daniel Kindberg var tidigare vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och även ordförande i allsvenska Östersunds Fotbollsklubb.

När den stora utredningen mot Kindberg, en Sollefteåföretagare och en Peab-anställd drog igång valde Östersunds kommun att göra en polisanmälan mot bland annat Daniel Kindberg.

En del i den anmälan gällde just markaffären. Man ansåg att marken köpts till ett allt för högt pris och att det alltså kunde ligga något skumt bakom den.

Dragit streck

Polisanmälan införlivades i en pågående utredning men här har nu åklagaren dragit ett streck, eftersom brott inte kan styrkas. Rimligen är därför detta slutet för turerna om markaffären.

– Men utredningen fortsätter ju kring andra delar. Därför råder fortfarande förundersökningssekretess, så vi får inga detaljer om vad utredningen kommit fram till, säger kommunalrådet Bosse Svensson (C).

I ett pressmeddelande, som Bosse Svensson skrivit i rollen som ordförande i Rådhus AB, moderbolaget till Östersundshem, menar han att 200 miljoner försvunnit på ett otillbörligt sätt.

– Vårt mål är att Östersunds skattebetalare ska få tillbaka så mycket som möjligt av de här pengarna, säger Svensson.

Om den utredning som nu rullar vidare kan man säga att den rör korruptionsmisstankar mot Daniel Kindberg och Östersundshems förre vice vd. Här finns bland annat ett konsultavtal mellan de här båda å ena sidan och å andra sidan en stor leverantör till Östersundshem.

Attefallshusen granskas

Här granskas bland annat affären när Östersundshem köpte 100 attefallshus under den stora flyktingvågen 2015. Den affären blev 30 miljoner dyrare än beräknat.

– Vi kan inte göra mycket annat än att avvakta den fotsatta utredningen innan vi bestämmer oss för nästa steg, säger Bosse Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet