Nu åtalas en 16-åring för grov mordbrand efter branden i lägenhetshuset i centrala Jönköping som bröt ut den 23 januari. Foto: Mattias Landström

16-åring åtalas för grov mordbrand i centrala Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer anlade en brand inne i en butikslokal på Västra storgatan i Jönköping den 23 januari i år. Nu åtalas en 16-åring från Norrköping för grov mordbrand vid Jönköpings tingsrätt.

Vid branden fick 16 personer, varav fem barn, föras till sjukhus med lindriga skador.

Enligt åklagaren Frida Noldin har dörren till butikslokalen brutits upp med en kofot och sedan har flera gärningspersoner tänt eld på ett par ställen.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

På övervakningsfilmer, som polisen gått igenom syns flera personer, men vilka de andra gärningsmännen är har inte gått att klarlägga. Under utredning har flera unga personer delgivits misstanke om brott, men de har senare avförts från utredningen efter det saknats tillräckligt med bevis mot dem.

Nekar till brott

Den nu åtalade 16-årige killen har erkänt att han har varit i trapphuset, men har nekat till att ha gjort inbrott och anlagt någon brand. Analyser av kläderna han bar när han greps har dock visat att det var samma brandfarliga vätska (bensin) på dem som också fanns på brandplatsen. I åklagarens bevisning finns också uppgifter om att 16-åringen några dagar tidigare haft en kommunikation med en annan person om att han mot ersättning skulle bränna ner en lokal i Jönköping.

Oklart motiv bakom branden

Motivet bakom branden är oklart. Utredningen har inte kunnat visa att det finns någon hotbild mot butiksägaren eller någon anställd och något annat motiv har inte kunnat fastställas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Alexandra Ferm om misstankarna mot den häktade 16-åringen vad vad pojkens försvarare, Kjell-Åke Lundin, menar är den misstänktes inställning i videoklippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand flerfamiljshus centrala Jönköping

Mer i ämnet